Británia opätovne otvorila ambasádu v Teheráne

Britský minister zahraničia Philip Hammond v nedeľu po štyroch rokoch opäť otvoril britskú ambasádu v Teheráne. Informovala o tom agentúra Reuters. Súbežne s tým Irán znovu otvoril svoje veľvyslanectvo v Londýne. Hammond je len druhým šéfom britskej diplomacie, ktorý Irán od islamskej revolúcie z roku 1979 navštívil.

23.08.2015 11:54
debata
Britský minister zahraničia Philip Hammond a... Foto: Reuters, DARREN STAPLES
Philip Hammond, Irán Britský minister zahraničia Philip Hammond a britský chargé d'affaires Ajay Sharma pri príležitosti otvorenia britskej ambasády v Teheráne.

Británia svoje veľvyslanectvo v Teheráne uzavrela po tom, čo na budovu v novembri 2011 zaútočili stovky iránskych demonštrantov. Protestujúci vtedy rozrezali portréty britských panovníkov, zapálili automobil a zastupiteľský úrad vyrabovali.

Hammond, ktorý do Teheránu pricestoval dnes, na záhrade veľvyslanectva vztýčil vlajku a vyhlásil ambasádu za oficiálne otvorenú.

„Naše vzťahy sa od roku 2011 zlepšili,“ povedal ešte pred cestou Hammond. Z britských ministrov zahraničia navštívil Irán od islamskej revolúcie len Jack Straw. V krajine bol celkom päťkrát, naposledy v septembri 2003.

Vzťahy Iránu so západnými mocnosťami sa výrazne zlepšili vďaka júlovej dohode o iránskom jadrovom programe. Návštevy v Teheráne, zamerané na ukončenie dlhoročnej ekonomickej izolácie Iránu, už podstúpili napríklad ministri zahraničia Francúzska a Nemecka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Irán #veľvyslanectvo #Teherán