Do Atén dorazilo trajektom ďalších 2500 utečencov

Obrí trajekt Eleftherios Venizelos dopravil v nedeľu z gréckych ostrovov do Atén ďalších zhruba 2500 utečencov prevažne zo Sýrie. Loď tak v službách gréckych úradov podnikla už tretiu takúto plavbu, ktorá uľavuje ostrovom zaplaveným migrantmi.

23.08.2015 14:15
grécko, migranti, trajekt Foto: ,
Grécka polícia v prístave na ostrove Lesbos smeruje migrantov k trajektu Eleftherios Venizelos.
debata (13)

Podľa denníka Kathimerini vyzdvihlo plavidlo utečencov zo štyroch ostrovov na východe Egejského mora. Z Kosu sa prepravilo do gréckej metropoly 628 ľudí, z Lerosu 967, zo Samose 796 a z Kalymnosu 75 migrantov.

V prístave Pireus pri Aténach úradníci a pracovníci humanitárnych organizácií poskytli prisťahovalcom najmä poradenskú pomoc. Cudzinci sa potrebujú okrem iného zorientovať v dopravnej situácii. Prakticky všetci sa snažia čo najrýchlejšie sa presunúť k severným hraniciam s Macedónskom, kadiaľ vedie takzvaná balkánska cesta do vytúženého cieľa, ktorým sú západné krajiny. Utečenci mieria hlavne do Nemecka, Holandska, Nórska alebo Švédska.

Situácia sa v posledných 24 hodinách zmenila v hraničnom pásme medzi Gréckom a Macedónskom, kde sa v predchádzajúcich dňoch nahromadili utečenci kvôli snahe macedónskych úradov redukovať tranzit cez ich územie na 2-tisíc osôb denne. Po sobotňajšom incidente, kedy vo veľkom zmätku prerazilo kordónom policajtov niekoľko stoviek až tisíc utečencov, je podľa agentúr AP a Reuters cesta opäť voľná.

Macedónske úrady vydávajú migrantom hromadné povolenie na tranzit. Tisíce utečencov zaplnili stanicu v meste Gevgelija ležiacom pri hraniciach, aby podobne ako ich predchodci nastúpili do vlakov a autobusov a nechali sa ďalej odviezť k srbskej hranici. Táto nová vlna utečencov sa tak opäť približuje aj k maďarským hraniciam, kde úrady nechávajú dostavať niekoľkometrový plot, ktorý má prílivu utečencov zabrániť. Preto sa tiež nevylučuje, že sa dav prisťahovalcov čoskoro odkloní zo Srbska smerom do Chorvátska a Rakúska.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trajekt #migranti