Tsipras odišiel, aby sa vrátil

Odstúpil, priznal, že nesplnil program, s ktorým pred siedmimi mesiacmi vyhral voľby a ihneď sa mu rozštiepila strana. Hoci na prvý pohľad to vyznieva ako úplné fiasko Alexisa Tsiprasa, prvý radikálne ľavicový premiér Grécka, ktorý sa postupne začal správať ako realista, zrejme spravil to najrozumnejšie, čo mohol.

23.08.2015 17:00
Tsipras Foto: ,
Alexis Tsipras počas januárových volieb a júlového referenda. V septembri odstupujúci grécky premiér spoza plenty vykukne znova.
debata (7)

Pád gréckej vlády, ktorý by ešte pred zopár týdňami vyvolal paniku v kabinetoch európskych politikov i na svetových trhoch, prijalo Grécko i zahraničie bez väčšieho vzrušenia. „Odstúpenie pána Tsiprasa je súčasťou riešenia, a nie súčasťou krízy,“ poznamenala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

„Politický mandát z volieb z 25. januára vyčerpal svoje limity a teraz musí dostať slovo grécky ľud,“ vyhlásil Tsipras vo svojom abdikačnom prejave. Predniesol ho vo štvrtok večer, len niekoľko hodín po tom, čo Aténam prišli na účet prvé miliardy eur z novej medzinárodnej pomoci. „Cítim hlbokú morálnu a politickú zodpovednosť dať vám možnosť posúdiť, čo všetko som urobil dobre a čo zle, moje úspechy aj zlyhania,“ dodal.

Odstúpenie pána Tsiprasa je súčasťou riešenia, a nie súčasťou krízy.
Angela Merkelová, nemecká kancelárka

Bývalý marxista prišiel k moci vďaka sľubom, že skoncuje s úspornými opatreniami. Ešte minulý mesiac si dal v referende schváliť odmietnutie tvrdých podmienok veriteľov pre poskytnutie nového záchranného balíčka. Po troch týždňoch kalamity, keď grécke banky pre chýbajúcu hotovosť museli zostať zatvorené, krajina sa potácala na pokraji bankrotu a hrozil jej odchod z eurozóny, Tsipras spravil prudký obrat, a predloženú dohodu podpísal. Za túto premenu Pavla na Šavla zaplatil vysokú cenu. Reformné balíčky, ktoré sú súčasťou dohody s veriteľmi, v parlamente presadil len vďaka opozičnej podpore. Takmer tretina poslancov jeho Syrizy ich totiž odmietla a vláda tak fakticky stratila parlamentnú väčšinu. V piatok sa rozkol definitívne spečatil, keď sa krajne ľavicové jadro od Syrizy odtrhlo a do novozaloženej strany Ľudová jednota prebehla šestina Tsiprasových poslancov.

Odstúpenie a uvoľnenie cesty pre predčasné voľby bolo podľa Michaela Michalisa, politológa z Univerzity La Trobe, zo strany Tsiprasa hazardným krokom. „Nemyslím si však, že mal na výber. Umožniť Grékom rozhodnúť, koho a čo podporujú, je tá najrozumnejšia vec, čo mohol spraviť pre nastolenie stability a prečistenie politickej scény. Napokon, Syriza bola zvolená s odlišným mandátom, ktorý pre zmenené okolnosti nemohol vyplniť,“ pripomenul Michalis pre Pravdu a dodal: „Keby dlhšie čakal, ohrozil by záchranný balík, ako to ukázalo aj hlasovanie z minulého týždňa, keď 43 zo 149 poslancov Syrizy hlasovalo proti. Tsipras vie, že čím dlhšie by vnútorný rozkol s ľavicovou frakciou pokračoval, tým slabším a nepopulárnejším by sa stal. Osedlať šesťdesiatpercentnú podporu, ktorú v spoločnosti má, je pevný základ, s ktorým sa dá vyraziť v ústrety voľbám,“ dodal austrálsky expert gréckeho pôvodu.

Ako záchranca eura, ktorý odvrátil bankrot krajiny, sa charizmatický Tsipras stále teší vysokej popularite. Veľmi rýchlo však o ňu môže prísť, keď nové úsporné opatrenia naplno doľahnú na plecia Grékov, upozorňuje Nikolaos Zahariadis z Alabamskej univerity. „Popularitu si však môže udržať, ak voličov dokáže presvedčiť, že na vine sú všetci ostatní okrem neho, v čom je preborník,“ poznamenáva profesor ironicky. „Ak Tsipras dokáže naďalej hovoriť každým kútikom svojich úst inak – že je stúpencom Európy, aj jej odporcom, že je za dohodu, ktorú podpísal, aj proti nej, tak môže byť ešte dosť dlho silný,“ dodáva Zahariadis, podľa ktorého Tsiprasovi nahráva aj to, že na gréckej politickej scéne momentálne chýbajú výrazné osobnosti a na čele všetkých troch zvyšných strán hlavného prúdu stoja politickí nováčikovia.

Podľa posledného prieskumu, spraveného už po tom, čo Atény prijali tvrdé podmienky veriteľov, ale ešte predtým, ako Tsiprasa v piatok opustilo ultraľavicové krídlo, by Syriza mohla v nových voľbách rátať s 34 percentami hlasov. To je len o dve percentá menej, ako dostala v januári. Profesor Zahariadis si však nemyslí, že by Tsiprasova strana v septembrových predčasných voľbách dokázala získať takú podporu ako začiatkom roka. „Nevidím však ani nikoho iného, kto by ju mohol dostať. Predpokladám preto také rozloženie síl, ktoré si bude vyžadovať veľkú koalíciu. Verím, že sa dajú dohromady rozumní ľudia, ktorí spravia, čo treba,“ predpovedá.

Aj politológ Michalis prognózuje, že pre stratu podpory zo strany tvrdých odporcov úsporných opatrení Syriza príde o časť bývalých voličov, ale napriek tomu zostane hlavnou vládnou silou, zrejme popri konzervatívcoch z Novej demokracie. „Ak Tsipras zostane predsedom vlády, bude si môcť upevniť politické postavenie a utvárať politický osud Grécka. Ak aj nie z vlastnej vôle, ale pod vplyvom okolností sa už stihol posunúť z radikálnych ľavicových pozícií do stredu politickej palety. Pri hľadaní koaličných partnerov tak bude mať bližšie k socialistom a centristickej strane Potami ako napríklad ku komunistom,“ predpovedá Michalis.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Tsipras