Advokátka: Útočník z Thalysu chcel len peniaze na jedlo

Advokátka páchateľa piatkového ozbrojeného útoku v medzinárodnom rýchlovlaku Thalys tvrdí, že cieľom jej mandanta bolo olúpiť "bohatých cestujúcich". Jej klient naďalej odmieta hypotézu vyšetrovateľov, že je islamistickým militantom.

23.08.2015 16:51
debata (13)

Advokátka Sophie Davidová, ktorá sa zastupovania mladého muža ujala hneď v piatok, v rozhovore pre televíziu BFMTV vyhlásila, že jej nepripadal nebezpečný, len vyhladovaný a trochu vykoľajený. Podľa jej slov bol veľmi prekvapený, keď sa dozvedel, že ako motív jeho činu sa zvažuje aj terorizmus. Uviedla, že jej mandant takúto motiváciu popiera.

„Odhodlal sa k tomu, lebo potreboval peniaze na jedlo,“ vyhlásila. Dodala, že jej mandant počul o ľuďoch, ktorí lúpili kvôli peniazom a s týmto cieľom nastúpil do vlaku. Po ozbrojenej lúpeži mal v pláne vypáliť ranu do okna vlaku a vyskočiť z neho.

Podozrivý muž podľa advokátky trvá na tom, že arzenál zbraní, s ktorými nastúpil do vlaku – samopal typu Kalašnikov s deviatimi zásobníkmi, pištoľ Luger a rezač – našiel náhodou v parku neďaleko miesta, kde obvykle prespával v spoločnosti iných bezdomovcov.

Pri útoku boli zranené dve osoby: jedna utrpela rezné zranenie, druhá strelné. Podozrivý však tvrdí, že zo svojej zbrane nevystrelil, pretože jeho samopal prestal fungovať. „Keď som mu povedala, že tam boli zranení, bol veľmi prekvapený,“ vyhlásila advokátka.

Kauzu vyšetruje úrad parížskej prokuratúry pre boj s terorizmom, ako aj belgická federálna prokuratúra, ktorá sa prípadom zaoberá z dôvodu, že podozrivý do vlaku nastúpil v Bruseli.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Thalys