Brusel a Berlín sa hádajú o kríze s utečencami

Nemecko s Bruselom sa hádajú o podobe prístupu Európskej únie k prílevu utečencov. Berlín by uvítal pružnú reakciu EÚ, jednotnú azylovú politiku európskeho bloku, prerozdelenie utečencov či zjednotenie štandardnej starostlivosti o utečencov. Zároveň tvrdí, že reakcia úradov únie je pomalá. Európska komisia však odmieta obvinenie z nečinnosti.

23.08.2015 20:00
grécko, migranti Foto: ,
Sýrska žena kŕmi jedno zo svojich detí po tom, čo trajekt Eleftherios Venizelos s utečencami zakotvil v nedeľu v prístave Pireus neďaleko Atén.
debata (65)

„Váhavosť únie je neúnosná,“ vyhlásil nemecký minister pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Gerd Müller. EK reagovala vyhlásením, v ktorom tvrdí, že „úspech môžeme dosiahnuť iba vtedy, ak budeme pracovať spoločne a nie proti sebe“.

Vysokí nemeckí politici, ako napríklad vicekancelár Sigmar Gabriel a šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier, kritizujú súčasný stav s tým, že celú ťarchu utečeneckej krízy nesie na sebe iba niekoľko členských štátov únie. Gabriel a Steinmeier žiadajú preto zavedenie záväzných kvót podľa možností jednotlivých krajín.

Vlna zúfalcov pokračuje

Nemecko v tomto roku čelí mimoriadnej utečeneckej vlne. Podľa vládnej prognózy očakávajú v krajine v roku 2015 až 800-tisíc utečencov, čo je štvornásobok v porovnaní s rokom 2014. A celková situácia s migrantmi pokračuje. Napríklad trajekt Eleftherios Venizelos dopravil v nedeľu z gréckych ostrovov do Atén ďalších asi 2 500 utečencov prevažne zo Sýrie, z ktorých mnohí chcú pokračovať aj do Nemecka. Loď v službách gréckych úradov tak podnikla už tretiu takúto plavbu, ktorá uľavuje ostrovom zaplaveným migrantmi.

V prístave Pireus pri Aténach úradníci a pracovníci humanitárnych organizácií poskytli prisťahovalcom najmä poradenskú pomoc. Cudzinci sa potrebujú okrem iného zorientovať v dopravnej situácii. Prakticky všetci sa snažia čo najrýchlejšie presunúť k severným hraniciam s Macedónskom, kadiaľ vedie takzvaná balkánska cesta do vytúženého cieľa, ktorým sú západné krajiny. Utečenci mieria hlavne do Nemecka, Holandska, Nórska alebo Švédska.

Talianske námorníctvo zase zachránilo počas víkendu v Stredozemnom mori pri brehoch Líbye asi 4 000 utečencov z desiatok lodí.

Útoky radikálnej pravice

Množia sa prípady, keď ubytovne utečencov sú terčom podpaľačov, ale aj iných foriem protestu. Najnovšie to bolo pred utečeneckým centrom v nemeckom Heidenau. Skupina asi 150 krajne pravicových demonštrantov hádzala počas víkendu do objektu fľaše a petardy. Opačný názor mala približne počtom rovnaká ľavicová skupina. Polícia napokon zasiahla po tom, čo sa podľa denníka Sächsische Zeitung ozvalo skandovanie nacistického pozdravu Sieg Heil a hesiel ako napríklad Preč s cudzincami.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Brusel #utečenci