Japonský premiér nepocestuje do Číny na oslavy výročia konca vojny

Japonský premiér Šinzó Abe sa budúci mesiac nezúčastní v Číne na podujatiach pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny, sčasti pre obavy v súvislosti s čínskou vojenskou expanziou. S odvolaním sa na správy japonských médií o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

24.08.2015 08:10
Šinzó Abe, Japonsko Foto:
Japonský premiér Šinzó Abe.
debata (10)

Abe sa podľa verejnoprávnej televízie NHK rozhodol necestovať do Číny, aby sa sústredil na zákony o kolektívnej sebaobrane, o ktorých sa v súčasnosti rokuje v japonskom parlamente.

Rozhodol sa tiež nasledovať príklad západných krajín, ktoré sa nezúčastnia na podujatiach v Číne vzhľadom na znepokojenie ohľadom jej vojenskej expanzie v regióne, uviedli noviny Sankei. Čína usporiada 3. septembra vojenskú prehliadku, ktorá uzavrie spomienky na – ako uvádzajú štátne médiá – „víťazstvo vo vojne čínskeho ľudu proti japonskej agresii“.

Na čínsko-japonských vzťahoch sa dlho negatívne podpisuje to, čo Peking vníma ako neochotu Japonska odčiniť okupáciu časti Číny pred a počas vojny. Západní a čínski historici odhadujú, že pri nej zahynuli milióny čínskych civilistov.

Vzťahy sa mierne zlepšili po stretnutiach Abeho a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na medzinárodných fórach v apríli tohto a novembri minulého roka, z diplomatického hľadiska však zďaleka nie sú priateľské.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #Šinzo Abe #oslavy konca 2. svetovej vojny