Grécko sa blíži k voľbám, opozícia vládu nezostaví

Vodca gréckej hlavnej opozičnej strany Nová demokracia Evangelos Meimarakis formálne vrátil prezidentovi Prokopis Pavlopulosovi mandát na zostavenie vlády. Informovala o tom agentúra AP.

24.08.2015 13:10
Vangelis Meimarakis Foto: ,
Líder hlavnej gréckej opozičnej strany Evangelos Meimarakis.
debata (2)

Grécko sa tak po štvrtkovej rezignácii doterajšieho ľavicového premiéra Alexisa Tsiprasa opäť priblížilo k vypísanie predčasných volieb, ktoré by sa mohli konať na konci septembra.

Trojdňovú šancu na zostavenie vlády teraz dostane zrejme Ľudová jednota, ktorú založili nespokojní poslanci Tsiprasovho hnutia Syriza. Ústava totiž predpokladá, že ak vláda podá do roka po svojom ustanovení demisiu, majú mať možnosť zostaviť inú vládu postupne druhá a tretia najúspešnejšia parlamentná strana. Voľby v januári vyhrala Syriza, Nová demokracia skončila druhá a na treťom mieste bol nacionalistický Zlatý úsvit. Novovzniknutá Ľudová jednota má však viac hlasov ako nacionalisti, preto by podľa niektorých mala mandát dostať práve ona.

Úspech Ľudovej jednoty v hľadaní koaličného partnera sa však nepredpokladá. V prípade, že sa novú koalíciu zostaviť nepodarí, bude rozpustený parlament a na budúci mesiac sa budú konať voľby.

Najneskôr v piatok by tak mal prezident prijať formálne Tsiprasovu demisiu a potom vymenovať úradnícku vládu na čele s šéfkou najvyššieho súdu. Na prípravu volieb zostanú asi tri týždne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Syriza #Alexis Tsipras