Ruskí vojaci cvičia od Jaroslavľa cez Arktídu po Vladivostok

V rôznych častiach Ruska sa začala séria vojenských cvičení, od tylových jednotiek v centrálnej časti krajiny, cez spoločné cvičenia s Mongolskom a Čínou až po manévre v Arktíde.

24.08.2015 14:49
debata (101)

„Cvičenia sa zúčastňuje 9368 vojakov systému materiálneho a technického zabezpečenia a 3800 kusov techniky,“ ohlásil náčelníkovi generálneho štábu armádny generál Dmitrij Bulgakov začiatok cvičenia v okolí Jaroslavľa v centrálnom Rusku. Súčasťou manévrov je napríklad postavenie pontónového železničného mosta o dĺžke 761 metrov cez rieku Volgu.

Obdobné cvičenia sa konajú v ďalších piatich ruských regiónoch. Napríklad v Orenburskej oblasti budú podľa ministerstva obrany „prvýkrát po dlhých rokoch“ zriadená poľné letiská, na ktorých budú skutočne pristávať a štartovať transportné lietadlá An-12, An-26, Il-76 a vrtuľníky Mi-8, poznamenalo ministerstvo obrany. Cvičiť sa bude tiež odrážanie útoku na letisko a pokusov o únosy lietadiel, ako aj hasenie požiarov leteckej techniky.

V Arktíde, v okolí mesta Norilsk, začalo taktické cvičenie síl a vojsk Severnej flotily, ktorého sa zúčastňuje asi tisícka vojakov, 14 lietadiel a vrtuľníkov a 34 kusov techniky. „Cieľom je posilniť bezpečnosť ruskej Arktídy, zabezpečiť slobodnú hospodársku činnosť v tomto regióne a ochranu územia a objektov pred potenciálnymi vojenskými hrozbami,“ uviedol veliteľ Severnej flotily admirál Vladimir Koroľov. Hovorca flotily uistil, že cvičenie je „výlučne obranné“ a „nie je zamerané proti tretím krajinám“.

Arktída sa v novej doktríne ruského námorníctva stala jednou z priorít. Na rusko-mongolských hraniciach podľa agentúry RIA Novosti vrcholia manévre vojenských jednotiek oboch krajín nácvikom vynúteného prechodu rieky Onon.

Už v nedeľu z Vladivostoku vyplávali ruské a čínske vojenské lode v rámci najväčších spoločných manévrov v modernej histórii, ktoré potrvajú do 28. augusta. Cvičenia v Japonskom mori sa zúčastňuje 22 vojnových lodí, 20 lietadiel a viac ako 500 príslušníkov námornej pechoty oboch krajín. Na pevnine bude nasadených okolo 40 obrnených vozidiel. Nacvičovať sa má obrana proti nepriateľským ponorkám, lietadlám a lodiam, a to vrátane ostrých strelieb. Čínske tanky v pondelok ráno mohli vidieť aj obyvatelia Krasnojarsku uprostred Sibíri. Zakrátko sa však vyjasnilo, že cez miestny most prechádzal vlak s čínskou armádnou technikou, ktorá sa zúčastnila medzinárodných armádnych hier v Rusku.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojenské cvičenia #ruskí vojaci