Útočníka na Gay Pride v Jeruzaleme obvinili z vraždy

Izraelský súd obžaloval z vraždy ultraortodoxného žida. Ten v júli nožom útočil na účastníkov pochodu za práva príslušníkov sexuálnych menšín. Obžalovaný bol aj z pokusu o vraždu a útoku spáchaného za priťažujúcich okolností.

24.08.2015 16:57
Gay Pride Jeruzalem, zranené dievča Foto:
Schlissel sa zamiešal do davu a začal útočiť na účastníkov pochodu. Šiestich dobodal. 16-ročné dievča bodným zraneniam napokon podľahlo.
debata (1)

Obžalovaný odmietol štátom prideleného obhajcu a vyhlásil, že odmieta jurisdikciu súdu, lebo „právo súdiť ho má len Boh“. Od začiatku vyšetrovania odmietal spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, uviedol izraelský spravodajský server Ynetnews.

Vyšetrovaním prípadu sa zistila aj nedbanlivosť polície hliadkujúcej pozdĺž trasy pochodu. Jedna hliadka síce Jišajovi Schlisselovi zabránila priblížiť sa k účastníkom pochodu, iná si ho však nevšimla. Schlissel sa zamiešal do davu a okamžite začal útočiť na účastníkov pochodu, pričom šiestich z nich dobodal. Svojim zraneniam neskôr podľahlo 16-ročné dievča.

Podobný čin Schlissel spáchal už v roku 2005, keď pobodal troch účastníkov pochodu Gay Pride a odpykal si za neho desaťročný trest. Nedávno ho prepustili a po svojom prepustení sa nenávistne vyjadroval k plánovanému pochodu.

Homosexualita, ktorá je v judaistických náboženských textoch označovaná za „ohavnosť“, nie je v Izraeli trestaná od roku 1988. Izrael je tiež v kontexte Blízkeho východu vo vzťahu k homosexuálom pomerne tolerantný.

Júlového pochodu v Jeruzaleme sa podľa odhadov usporiadateľov zúčastnilo 5 000 ľudí. Jeruzalem je známy bohatou cirkevnou históriou a tradíciami a každoročného pochodu Gay Pride sa tu zúčastňuje oveľa menej ľudí než v neďalekom liberálnom Tel Avive, ktorého sa v júli zúčastnilo až 180-tisíc účastníkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Gay Pride #jeruzalem