Pred azylovým domom v Heidenau pokračovali výtržnosti

Saské mesto Heidenau neďaleko českých hraníc sa tretiu noc po sebe stalo miestom výtržností. Členovia krajnej ľavice napadli neďaleko utečeneckého centra skupinu ľudí, ktorí zrejme patrili k stúpencom krajnej pravice. Svedkovia hovoria o niekoľkých zranených. Nemecká kancelárka Angela Merkelová udalosti v Heidenau kritizovala.

24.08.2015 17:42
Heidenau, azylanti Foto: ,
Policajti vyzývajú prívržencov krajnej pravice, aby odišli z areálu ubytovne žiadateľov o azyl v Heidenau.
debata (7)

Pred utečeneckým strediskom v Heidenau najprv počas nedele pokojne demonštrovalo asi 250 antifašistov, ktorí skandovali pozdravy na privítanie utečencov. K potýčkam došlo až pri odchode na vlakovú stanicu. Policajti, ktorí demonštrantov vyprevádzali, proti výtržníkom použili slzotvorný plyn.

Podľa polície sa aj napriek týmto udalostiam situácia v polabskom meste neďaleko Drážďan oproti predchádzajúcim dňom upokojila. Zostáva však stále napätá.

Nepokoje sa v meste odohrali aj v uplynulých dňoch. Piatkové protesty proti prijímaniu utečencov prerástli do násilnosti, pri ktorých utrpelo zranenia viac ako 30 policajtov. V noci na nedeľu potom asi 200 radikálov hádzalo petardy a fľaše na policajtov.

Kancelárka čelí kritike

Heidenau navštívil nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. „Existuje iba jediná odpoveď: polícia, prokurátor a pre tých, ktorých tu chytíme, väzenie,“ povedal k násilnostiam vicekancelár, ktorý sa v meste stretol so starostom Jürgenom Opitzom.

Podľa denníka Der Tagesspiegel je Gabriel prvým členom spolkovej vlády, ktorý mesto navštívil, aby situáciu vyhodnotil. Opitz vyhlásil, že by v meste rád privítal aj Merkelovú.

Tú médiá aj opozícia kritizovali za to, že s jasným vyhlásením k Heidenau váhala. „Kancelárka a celá vláda čo možno najdôraznejšie odsudzujú násilné útoky, ako aj agresívnu proticudzineckú atmosféru, ktorá tam vznikla," povedal reportérom Merkelovej hovorca Steffen Seibert. „Je ohavné, ako sa ultrapravicoví extrémisti a neonacisti pokúšajú šíriť svoje prázdne posolstvo nenávisti okolo azylového domu, a je hanebné, ako občania, dokonca rodiny s deťmi, toto divadlo podporujú tým, že pochodujú s nimi," dodal Seibert.

Za víkendové mlčanie kritizovali Merkelovú najmä opoziční Zelení, podľa ktorých to nie je kancelárka do dažďa. Na neznámy postoj Merkelovej upozorňovali aj médiá.

Program Tagesschau stanice ARD na Twitteri zverejnil reakcie štyroch politikov na násilnosti. „…,“ uvádza citácia Merkelovej. Mníchovský denník Abendzeitung zase zverejnil článok s titulom A toto hovorí Merekelová. Pod titulkom je však prázdne miesto a dodatok, že tam by mohlo byť posolstvo nemeckej kancelárky národu.

Príliv utečencov vyvoláva napätie

Pribúda prípadov, keď sa ubytovne pre utečencov stali terčom podpaľačov. Napríklad v noci z nedele na pondelok vyhorelo pripravované ubytovacie stredisko v meste Weissach na juhu krajiny.

Plamene sa hasičom podarilo za hodinu dostať pod kontrolu. Budova je však neobývateľná a je nutné ju opraviť. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa, polícia však nevylučuje útok podpaľača.

Nemecko čelí rastúcemu prílevu ľudí, ktorí utekajú pred vojnami a prenasledovaním. Nemecká vláda vyjadrila očakávanie, že v priebehu roka 2015 požiada v krajine o azyl 800-tisíc ľudí.

Počas uplynulého roka sa vystupňovali aj útoky na žiadateľov o azyl v Nemecku. Tamojšie úrady uviedli, že za prvých šesť mesiacov tohto roka zaznamenali 202 takýchto útokov, čo sa rovná počtu za celý predchádzajúci rok 2014.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #násilnosti #Heidenau