Jeb Bush skritizoval imigračný plán Donalda Trumpa

Republikánsky kandidát na post prezidenta Spojených štátov Jeb Bush navštívil v pondelok mexickú hranicu, pričom odsúdil imigračný plán svojho straníckeho rivala Donalda Trumpa ako nerealistický a nákladný. Oznámila to v noci zpondelka na utorok agentúra AP.

25.08.2015 07:50
Donald Trump, kandidát na prezidenta, USA, Trump Foto:
Donald Trump (vľavo) s Jebom Bushom (vpravo).
debata (1)

Bush, bývalý floridský guvernér, sa v meste McAllen stretol s miestnymi, texaskými, ako aj federálnymi činiteľmi. V rozhovore s novinármi Bush uviedol, že Trump by si mal prečítať jeho knihu „Imigračné vojny“, ak sa chce naučiť, ako vyriešiť ilegálne prisťahovalectvo.

Trump navrhol postaviť mohutný pohraničný plot a vyhostiť približne 11 miliónov ľudí, ktorí sú v USA nezákonne, výnimku by mohli dostať „prispôsobiví“ a „talentovaní“. Takýto plán „nie je založený na realite“, uviedol Bush s tým, že si to bude žiadať „omnoho lepšiu stratégiu“.

Bush upozornil, že Trumpov plán by stál miliardy dolárov, pričom by sa porušili občianske slobody a vytvorilo napätie s Mexikom, ktoré je tretím najväčším obchodným partnerom USA. Bush zdôraznil, že väčšinu osôb nelegálne prúdiacich do USA tvoria Hondurasania, Guatemalčania a Salvádorčania.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeb Bush #Donald Trump