Politici spochybňujú voľný pohyb osôb v Európe

Európa sa rozpráva o Schengene. A utečenci ďalej prúdia cez Macedónsko. Schengenský priestor zahŕňa viac ako 400 miliónov ľudí vo väčšine krajín EÚ, aj v niektorých mimounijných štátoch.

25.08.2015 08:43
Macedónsko, utečenci Foto: ,
Macedónsko minulý týždeň uzavrelo hranice pred utečencami. Vlnu tisícov migrantov však krajina nebola schopná zastaviť, hranice sú opäť otvorené. Na snímke pomáha macedónsky policajt tehotnej žene.
debata (33)

Ľudia v ňom môžu cestovať bez obmedzení, kontrol a víz. Systém sa však podľa viacerých európskych politikov dostáva pod tlak prílevu utečencov. Na druhej strane je však voľný pohyb osôb jedným z najpopulárnejších výdobytkov EÚ.

Smerom do únie denne prúdi neutíchajúca vlna utečencov. Z Grécka do Macedónska ich cez víkend prešlo okolo sedemtisíc a prekročili už aj hranice do Srbska a pokračovali ďalej smerom do Maďarska. Ich cieľom je západná Európa.

"Chcem prejsť, aby som mohol pokračovať v ceste,“ povedal na srbsko-macedónskej hranici Sýrčan Ahmed pre agentúru Reuters. "Dúfam, že mojou konečnou zastávkou bude Nemecko,“ uviedol muž.

Berlín len tohto roku očakáva, že až 800-tisíc ľudí na území krajiny požiada o azyl. "Kto nebude rokovať, riskuje voľný pohyb osôb v Európe. Ponesie zodpovednosť, pokiaľ bude Nemecko cítiť, že je donútené k tomu, aby znovu zaviedlo hraničné kontroly,“ citovala agentúra ČTK z rozhovoru bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Keď sa úplne nekontrolovateľne a neriadenie valia tisíce ľudí cez grécke a talianske hranice do Európy s hlavným cieľom dostať sa do Nemecka, systém prestáva fungovať,“ vyhlásil Herrmann.

Podobné slová zazneli aj z Talianska. "V ohrození je jeden zo základných pilierov Európskej únie, voľný pohyb osôb,“ povedal pre denník Il Messaggero taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni. "Od pobrežia Sicílie po Kos, od Macedónska po Maďarsko a Calais narastá napätie. Postupne to môže ohroziť Schengen,“ myslí si Gentiloni. Podľa šéfa diplomacie v súvislosti s migračnou krízou hrozí, že Európa bude reagovať najhoršie, ako sa dá. Sebecky, chaoticky a rozbrojmi medzi členskými štátmi.

V pondelok sa stretli nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande, aby spoločne diskutovali aj o pokračujúcej utečeneckej vlne. Merkelová s Hollandom sa pred rokovaním zhodli, že zodpovednosť za riešenie súčasnej situácie nemôže prevziať jediný štát, ale že azylová politika musí byť spoločná pre všetky krajiny EÚ. Podľa Merkelovej by Európska komisia mala viac tlačiť na členské štáty, aby dodržiavali svoje záväzky v tejto oblasti. Európska komisia prišla na jar s návrhom na povinné kvóty. Tie však mnohé krajiny, vrátane Slovenska, odmietli.

"Jean-Claude Juncker (predseda eurokomisie, pozn. red.) navrhol systém kvót, bolo to odvážne, bolo to správne. A budeme ďalej podporovať túto myšlienku,“ citoval v pondelok Financial Times nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera.

Noviny tiež uviedli, že Norbert Röttgen, predseda zahraničného výboru nemeckého parlamentu, kritizoval Slovensko za vyhlásenie, že prijme len kresťanských utečencov.

Je jasné, že diskusia o prerozdelení utečencov bude v EÚ pokračovať. Eurokomisia chce, aby fungoval mechanizmus solidarity v prípade, že niektorá krajina by čelila náhlemu nárastu žiadostí o azyl. Juncker však v pondelok v nemeckom denníku Die Welt uviedol, že sa k téme migrácia nebude konať ďalší summit lídrov Európskej únie.

Nápor na hranice EÚ sa však bude len zvyšovať. V utečeneckých táboroch v Turecku, Libanone či Jordánsku sú najmä pre vojnu v Sýrii milióny utečencov. Je nemožné, aby si s touto krízou poradili krajiny ako Macedónsko či Srbsko. "Únia pre tieto štáty vyčlenila osem miliónov eur,“ tvrdí macedónsky bezpečnostný analytik Rade Rajkovcevski. "Je to ukážka toho, ako sa EÚ a členské štáty absolútne neseriózne stavajú k tejto kríze a snažia sa ju posunúť mimo svojich hraníc,“ vyhlásil pre Pravdu Rajkovcevski.

"EÚ nevytvorila plán, ako riešiť prílev utečencov z vojnových oblastí, ktorí prichádzajú do Európy. Prísnejšie opatrenia, ako výstavba plotu na maďarsko-srbskej hranici, obmedzia trasy migrantov. Vytvoria však tlak na susedné krajiny ako Macedónsko,“ pripomenula pre Pravdu aj Stella Georgiaduová, odborníčka na migráciu zo Sussexskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #schengen #utečenci