Rusko má odškodniť Holandsko za držanie lode Greenpeace

Rusko musí odškodniť Holandsko bližšie nešpecifikovanou sumou za škody, ktoré spôsobilo v roku 2013 zadržaním lode Arctic Sunrise. Tá patrí ochranárskej organizácii Greenpeace. Jej posádka mala v pláne uskutočniť protest na ropnej plošine v Barentsovom mori. Rozhodol o tom arbitrážny súd v Holandsku.

25.08.2015 11:29
debata (33)

Rusko musí Holandsko odškodniť za materiálne škody na lodi i za materiálne a nemateriálne škody, ktoré svojím postupom spôsobilo 30 členom medzinárodnej posádky plavidla, uvádza sa v komuniké súdu, ktorý v kauze rozhodol už 14. augusta, ale svoj verdikt zverejnil až v noci z pondelka na utorok. Výšku odškodného súd určí neskôr, ale mala by zahŕňať náklady na opravu lode i na kaucie vyplatené za prepustenie zadržaných členov posádky.

Konanie pred arbitrážnym súdom iniciovalo Holandsko. Rusko deklarovalo, že arbitráž neakceptuje a nebude sa na konaní zúčastňovať.

Holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders vo svojej reakcii rozhodnutie arbitrážneho súdu uvítal a označil ho za spravodlivé. Uviedol, že sloboda slova a právo vyjadriť svoj názor sú pre Holandsko mimoriadne dôležité.

Organizácia Greenpeace na verdikt reagovala prostredníctvom svojho advokáta Daniela Simonsa, ktorý vyhlásil, že „vlády sú na to, aby presadzovali dodržiavanie zákona, nie na to, aby vysielali ozbrojených príslušníkov bezpečnostných zložiek zasahovať na podporu ropného priemyslu“.

Aktivistov najprv obvinili z pirátstva

Ruská pohraničná stráž zadržala ľadoborec s holandskou registráciou Arctic Sunrise v septembri 2013. Všetkých 30 členov posádky zatkli po tom, ako sa na protest proti ťažbe ropy v arktickej oblasti pokúsili obsadiť ťažobnú plošinu Prirazlomnaja štátnej firmy Gazprom v Pečorskom mori.

Aktivistov, obvinených najprv z pirátstva a neskôr len z výtržnosti, prepustili na kauciu a v decembri roku 2013 boli trestné konanie voči nim zastavené v rámci prezidentskej amnestie. Samotnú loď ruské úrady zadržiavali ešte ďalší rok. Na plavbu z prístavu Murmansk do Holandska sa vydala vlani 1. augusta.

Arctic Sunrise kotvil v Murmansku od septembra 2013 a hoci zákaz na jeho opustenie Ruska úrady zrušili už v máji 2014 a posádka mohla vstúpiť na palubu, odchod plavidla sa z nešpecifikovaných príčin odkladal.

Vzťahy medzi Ruskom a Holandskom okrem incidentu s loďou Arctic Sunrise poznamenalo aj doteraz dôsledne neobjasnené zrútenie lietadla typu Boeing 777 s 298 osobami na palube, z ktorých dve tretiny boli Holanďania. Lietadlo sa zrútilo počas letu nad východnou Ukrajinou, ktorú kontrolujú proruské sily.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Holandsko #Greenpeace #Arctic Sunrise