Zeman bude na oslavách v Číne jediný prezident zo Západu

Viac ako 20 hláv štátov, vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina a juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje, sa začiatkom septembra zúčastní na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Tichomorí. Vyplýva to zo zverejneného zoznamu hostí, ktorí účasť na oslavách prisľúbili. Najvyššie postaveným západným predstaviteľom bude český prezident Miloš Zeman.

25.08.2015 12:14
Miloš Zeman, Česko, prezident Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (86)

Lídri západných mocností účasť na oslavách, ktoré vyvrcholia 3. septembra veľkolepou vojenskou prehliadkou v centre Pekingu, odmietli. Niektoré štáty však vyšlú svojich ministrov zahraničných vecí či iných vysokopostavených činiteľov.

Francúzsko a Taliansko budú reprezentovať šéfovia diplomacií Laurent Fabius a Paolo Gentiloni, Spojené štáty, Nemecko, Kanada a Európska únie budú zastupovať ich veľvyslanci. Informoval o tom námestník čínskeho ministra zahraničných vecí Čang Ming.

Európski a americkí predstavitelia opakovane vyjadrili obavy, že pripravovaná prehliadka vojenskej moci Číny by mohla vyslať zlý signál v už aj tak napätej situácii v regióne, kde stále väčšia územná rozpínavosť Pekingu vyvoláva rozhorčenie Japonska aj ďalších ázijských krajín.

„Je to na rozhodnutí každej krajiny, koho chce poslať. V Číne vnímame všetkých, ktorí prídu ako hostí a všetkých ich vítame,“ odpovedal Čang na otázku, či Čína považuje za urážku, že lídri západných krajín návštevu osláv odmietli.

Japonský premiér na zozname chýba

Na zozname chýba podľa očakávaní aj japonský premiér Šinzó Abe. Medzi Čínou a Japonskom panuje pre spory o územie v okolitých moriach, kde Peking stále dôraznejšie presadzuje svoje teritoriálne nároky, okrem iného aj výstavbu nových, vojensky významných umelých ostrovov. Peking navyše Tokiu vyčíta, že sa nedostatočne ospravedlnilo za krutosti spáchané na čínskych občanoch v rokoch 1931 až 1945, keď Japonsko okupovalo časť Číny.

„Niekoľkokrát sme zdôraznili, že oslavy nie sú zamerané proti žiadnej konkrétnej krajiny, ani proti Japonsku a japonskému ľudu. Nijako nesúvisia so súčasnými čínsko-japonskými vzťahmi,“ uviedol Čang.

Kim Čong-un nepríde, Pan Ki-mun áno

Severokórejský diktátor Kim Čong-un, o ktorého účasti sa špekulovalo, napokon do Pekingu nepríde. KĽDR bude reprezentovať tajomník ústredného výboru Kórejskej strany práce Čche Rjong-he, ktorý patrí ku Kimovým najbližším spolupracovníkom.

Na zozname potvrdených účastníkov osláv sú aj bývalí vplyvní západní politici ako bývalý britský premiér Tony Blair či bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder aj súčasný generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Na zozname sú lídri krajín, ktoré majú blízke vzťahy s Pekingom, napríklad venezuelského prezidenta Nicolása Madura a sudánskeho prezidenta Umara Hasana Ahmada Bašíra.

Či sa český prezident zúčastní aj priamo vojenskej prehliadky, počas ktorej bude ulicami Pekingu pochodovať viac ako 10-tisíc vojakov, stále nie je jasné.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #oslavy #Miloš Zeman #Šinzo Abe #vojenská prehliadka