Islamský štát zverejnil snímky zničenia chrámu v Palmýre

Radikálne hnutie Islamský štát zverejnilo propagačné snímky, na ktorých sú údajne jeho bojovníci, ktorí kladú nálože do Baal-Šaminovho chrámu aj samotné zničenie najcennejšej pamiatky z komplexu antických ruín stredosýrskeho mesta Palmýra. Fotografie, ktorých pravosť podľa agentúry AP nie je možné overiť, zverejnili na sociálnych sieťach prívrženci IS.

25.08.2015 14:50
Palmýra Foto: ,
Snímku, na ktorej vidno stúpajúci dym nad Baal-Šaminovým chrámom v Palmýre, zverejnil Islamský štát na sociálnych sieťach.
debata (27)

Na fotografiách je vraj vidieť bojovníkov Islamského štátu, ktorí nosia výbušniny a kladú ich do vnútra chrámu. Ďalšie malé nálože sú rozmiestnené okolo. Nasledujú zábery šedého dymu, ktorý stúpa nad chrám, urobené z väčšej vzdialenosti. Napokon aj obrázky trosiek 2-tisíc rokov starej pamiatky. Jeden z titulkov hlása: „Úplné zničenie pohanského Baal-Šaminovho chrámu".

Snímku, na ktorej vidno výbušniny na stĺpoch v... Foto: SITA/AP, Uncredited
Palmýra Snímku, na ktorej vidno výbušniny na stĺpoch v dvetisíc rokov starom Baal-Šaminovom chráme v starobylej sýrskej Palmýre, zverejnil na sociálnych sieťach Islamský štát.

Fotografie podľa AP nasvedčujú tomu, že radikáli chrám vyhodili do povetria minulú nedeľu, mesiac potom, keď ho obkolesili výbušninami.

Šéfka UNESCO: Je to ďalší vojnový zločin

„Takéto činy sú vojnovými zločinmi a ich páchatelia sa za ne musia zodpovedať,“ uviedla generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová.

Odsúdila aj zavraždenie 82-ročného archeológa Chálida Asaada, ktorý sa štyri desaťročia staral o veľkolepé zrúcaniny z čias Rímskej ríše v Palmýre, zapísané do zoznamu Svetovému dedičstva UNESCO. Abdulkarím minulý týždeň informoval, že IS odrezal Asaadovi hlavu a jeho telo zavesil na stĺp z čias Rímskej ríše na námestí v centre Palmýry.

Sýrski predstavitelia uviedli, že ešte pred dobytím mesta militantmi z Islamského štátu presťahovali stovky starovekých sôch na bezpečné miesta, aby ich islamskí bojovníci nezničili.

IS, ktorý ovláda rozsiahle územia v Iraku aj Sýrii, dobyl púštne mesto Palmýra od vládnych síl v máji, ale spočiatku staroveké pamiatky nepoškodzoval ani neničil.

Islamský štát zverejnil na sociálnych sieťach... Foto: SITA/AP, Uncredited
Palmýra Islamský štát zverejnil na sociálnych sieťach snímku, na ktorej sú prevažne už len ruiny z dvetisíc rokov starého Baal-Šaminovho chrámu.

Chrám boha Baalšamína bol postavený takmer pred 2000 rokmi a explózia vážne poškodila jeho vnútornú časť. Takisto spôsobila zrútenie okolitých stĺpov, napísalo UNESCO.

„Umenie a architektúra Palmýry sa nachádza na križovatke viacerých civilizácií – je symbolom spletitosti i bohatstva sýrskej identity a histórie,“ uviedla Bokovová. „Extrémisti sa pokúšajú zničiť túto rozmanitosť a bohatosť. A vyzývam medzinárodné spoločenstvo, aby sa jednotne postavilo proti týmto vytrvalým kultúrnym čistkám,“ dodala šéfka UNESCO.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Palmýra #IS #Baal-Šaminov chrám