Estónsko chce vybudovať plot na hranici s Ruskom

Na najmenej dvoch tretinách hraníc s Ruskom plánuje Estónsko vybudovať plot vysoký 2,5 metra a zakončený ostnatým drôtom. Plot má zabrániť "narušovaniu hraníc". Estónska polícia ohlásila svoj zámer krátko po tom, čo Rusko odsúdilo do väzenia estónskeho dôstojníka, ktorého podľa Tallinnu za hranicu uniesli ruskí agenti.

25.08.2015 16:56
debata (39)

Celková dĺžka plotu by podľa serveru postimees.ee mala dosiahnuť približne 108 kilometrov. Plot nepostavia len v tých miestach, kde hranica vedie močarinami. V prípade Čudského jazera plot vystrieda viac ako 600 bójok. Hranicu majú strážiť aj videokamery a bezpilotné lietadlá. „Práce sa začnú v roku 2018 a budú stáť 71 miliónov eur,“ uviedol estónsky server.

Podobné plány na zlepšenie sledovania hraníc s Ruskom ohlásili Lotyšsko a Ukrajina už dávnejšie. Plány na stavbu plotu zazneli v Tallinne týždeň po tom, čo súd v ruskom meste Pskov odsúdil na 15 rokov väzenia dôstojníka estónskej tajnej služby ESTÓN Kohvera, ktorý bol obvinený zo špionáže a ďalších troch trestných činov. Podľa estónskych úradov dôstojníka Kohvera, ktorý bol na stope pašerákom a ich skorumpovaným pomocníkom v uniformách, uniesli ruskí agenti. Proti verdiktu protestoval Tallinn aj Brusel, pobúrenie nad vykonštruovaným procesom vyjadrila aj česká diplomacia.

Incident ďalej skomplikoval rusko-estónske vzťahy, ktoré sa vyhrotili po tvrdej estónskej kritike ruskej politiky voči Ukrajine.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #plot #Estónsko