Bulharsko usporiada vojenské cvičenia pri macedónskej hranici

Bulharské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že krajina v reakcii na prílev migrantov na Balkán čoskoro usporiada sériu vojenských cvičení zameraných na podporu pohraničnej polície v blízkosti macedónskej hranice. Informovala o tom agentúra Reuters.

25.08.2015 17:30
debata (3)

„Situácia v susedných štátoch – Macedónsku, Grécku a Srbsku – je pomerne komplikovaná a my musíme reagovať preventívne,“ uviedla Valeria Kardaševská z bulharského ministerstva obrany.

Viac ako 5-tisíc utečencov prevažne zo Sýrie prešlo v nedeľu z Macedónska do Srbska, a to aj napriek prítomnosti macedónskej polície, pre ktorú migranti na niekoľko predošlých dní uviazli na grécko-macedónskej hranici.

„Do oblasti sme vyslali už 25 vojakov s adekvátnym vybavením a sme pripravení tento počet zvýšiť, ak to bude nutné,“ uviedla Kardaševská. „Sme v neustálom kontakte s pohraničnou políciou,“ dodala. Bulharské ministerstvo vnútra zároveň uviedlo, že nad bulharsko-macedónskou hranicou a časťou hranice s Gréckom lietajú vrtuľníky pohraničnej polície.

„Nebojíme sa toho, že si vyslúžime kritiku pre cvičenia pri hraniciach, pretože ich zámer je preventívny a úlohou rozmiestnených vojakov je pomáhať pohraničnej polícii v prípade, že to bude potrebné,“ doplnila Kardaševská.

Bulharsko podobne ako aj jeho balkánski susedia čelí prílevu migrantov prichádzajúcich najmä cez Turecko. V priebehu posledných dvoch rokov krajina evidovala približne 25-tisíc žiadateľov o azyl – čo je asi toľko ako za predošlé dve desaťročia dohromady.

Bulharsko posilnilo rady pohraničnej polície a do oblastí inštalovalo kamery a pohybové senzory. Krajina zároveň plánuje vybudovať pozdĺž tureckej hranice ochranný plot v dĺžke 160 kilometrov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #utečenci #migranti