Nemecko nebude vracať Sýrčanov do krajín, kde prekročili hranicu EÚ

Nemecké úrady prestávajú voči utečencom zo Sýrie uplatňovať spoločnú európsku azylovú politiku a nebudú ich vracať do krajín, v ktorých prvý raz vstúpili na územie EÚ. Namiesto toho začnú priamo rozhodovať o udelení azylu týmto utečencom. S odvolaním sa na nové vnútorné predpisy Spolkového úradu pre migráciu a utečencov (BAMF) o tom v utorok informoval server Spiegel Online.

25.08.2015 18:04
Nemecko, Berlín, utečenci, ubytovňa, požiar Foto: ,
Telocvična pripravovaná pre utečencov, ktorú v nemeckom Heidenau podpálili.
debata (14)

Nová smernica BAMF podľa serveru len potvrdzuje prax nemeckých úradov z posledných mesiacov. Od januára do konca júla požiadalo v Nemecku o azyl približne 44-tisíc Sýrčanov. Podľa údajov ministerstva vnútra však Nemecko vrátilo len 131 z nich do krajín, kde po prvýkrát vstúpili na európsku pôdu.

Postoj Berlína uvítala Európska komisia, podľa ktorej je Nemecko prvým únijným štátom, ktorý takéto rozhodnutie prijal. „Vítame tento akt európskej solidarity,“ povedala agentúre DPA hovorkyňa komisie. Podľa nej Nemecko svojím prístupom ukazuje, že nie je možné ponechať plnú záťaž utečenecké vlny len na štátoch na vonkajšej hranici Európskej únie, cez ktoré vysídlenci prichádzajú.

Nemecko tento rok očakáva, že do krajiny dorazí až 800-tisíc žiadateľov o azyl, zhruba štvornásobok oproti roku 2014. Podľa odhadu ministerstva vnútra by Sýrčania mali tvoriť 22 percent všetkých utečencov.

Utečenecká vlna, ktorá v Nemecku nemá obdobu, vyvolala aj napätie v tamojšej spoločnosti. Niekoľko ubytovní pre utečencov sa stalo terčom podpaľačských útokov, v saskom meste Heidenau vyvolali pravicoví extrémisti kvôli prijímaniu utečencov niekoľkodňové nepokoje. Nemeckí politici násilnosti voči imigrantom odsúdili. Minister vnútra Thomas de Maiziére v utorok vyjadril presvedčenie, že väčšina Nemcov je k utečencom otvorená.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #sýrski utečenci