Francúzsko zvažuje predať Malajzii vrtuľníkovú loď Mistral

Francúzsko zvažuje predať Malajzii jednu z vrtuľníkových lodí triedy Mistral, ktorú malo pôvodne dodať Rusku. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian bude diskutovať o možnosti predaja počas nadchádzajúcej návštevy Malajzie, informovala v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na portál denníka La Tribune.

26.08.2015 07:13
debata (42)

Rusko podpísalo s Francúzskom zmluvu o nákupe dvoch lodí triedy Mistral v hodnote 1,2 miliardy eur v roku 2011. Vlani v novembri však Paríž od kontraktu odstúpil. Francúzsky prezident Francois Hollande ako dôvod uviedol kroky Moskvy na Ukrajine.

Šéf Kremľa Vladimir Putin a Hollande sa začiatkom augusta tohto roku dohodli na ukončení zmluvy. Francúzsky minister financií Michel Sapin neskôr oznámil, že straty Paríža po zrušení kontraktu budú „menej ako jedna miliarda eur“.

Francúzske médiá v utorok uviedli, že Paríž vyplatí Rusku 950 miliónov eur. Agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z Elyzejského paláca uviedla, že návrhom dohody o výške platby za zrušený kontrakt sa bude už v stredu zaoberať francúzsky kabinet.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Malajzia #Mistral