Utečenci ničia maďarský plot, vláda zvažuje nasadenie armády

Maďarská vláda diskutovala o možnosti, ako by nasadenie armády mohlo pomôcť ochrániť južnú hranicu krajiny a zvládnuť príliv utečencov. Uviedol to v stredu hovorca vlády Zoltán Kovács. Zdôraznil, že akékoľvek rozhodnutie o nasadení armády sa musí opierať o rozhodnutie parlamentu.

26.08.2015 11:14 , aktualizované: 13:12
utečenci, migranti, plot, maďarsko, Foto: ,
Maďarsko chce na mimoriadnej schôdzi parlamentu schváliť sprísnenie paragrafov Trestného zákona ohľadom nelegálnej migrácie. Za nelegálny prechod hraníc a poškodenie plotu by tak mohli hroziť až štyri roky väzenia.
debata (101)

Podľa skorších informácií by sa maďarský parlament mohol zísť na mimoriadnej schôdzi budúci týždeň v piatok, aby schválil „odstrašujúce“ sprísnenie paragrafov Trestného zákona ohľadom nelegálnej migrácie.

Tvrdší postih by mal hroziť nielen za prevádzačstvo, ale aj nelegálne prekročenie hraníc by sa malo z priestupku stať trestným činom. Trestať by sa malo tiež poškodzovanie novopostaveného plotu na hraniciach so Srbskom. Za nelegálny prechod hraníc a poškodenie plotu by tak mohli hroziť až štyri roky väzenia. Zrýchliť by sa malo aj azylové konanie.

Maďarsko potrebuje na hraniciach „nielen fyzické, ale aj právne bariéry“, povedal v televízii štátny tajomník na Ministerstve spravodlivosti Róbert Répássy o chystaných vládnych návrhoch. Krajina sa podľa Budapešti stretáva s najhoršou utečeneckou krízou od konca druhej svetovej vojny.

Maďarská polícia v stredu podľa televíznych záberov použila slzný plyn počas nepokojov, ktoré nakrátko prepukli v hlavnom prijímacom centre pre utečencov v pohraničnom mestečku Röszke na juhu krajiny. Policajti sa podľa policajnej hovorkyne snažili zabrániť v odchode asi dvom stovkám migrantov, ktorí odmietali nechať si odobrať odtlačky prstov.

Podľa spravodajcu agentúry Reuters policajti obkľúčili asi 300 až 400 utečencov a snažili sa ich upokojiť za pomoci megafónov. Náčelník maďarskej polície Károly Papp oznámil, že sledovanie hraníc so Srbskom od 5. septembra posilní ďalších 2 106 policajtov.

Podľa polície v utorok prekročil srbsko-maďarskej hranice rekordný počet 2 533 migrantov, prevažne zo Sýrie, Afganistanu a Pakistanu. Ďalších 1 300 zadržala počas stredajšieho dopoludnia. Predchádzajúci rekord padol v pondelok.

Migranti sa podľa médií stále častejšie... Foto: Reuters, LASZLO BALOGH
utečenci, migranti, plot, maďarsko, Migranti sa podľa médií stále častejšie dostávajú do Maďarska tak, že nový plot prestrihnú.

Do konca augusta plánujú maďarské úrady dokončiť stavbu štyri metre vysokého a 175 kilometrov dlhého plota na hraniciach so Srbskom. Podľa vlády v Budapešti má byť prekážkou proti nelegálnej migrácii. Teraz už je plot takmer hotový, k srbsko-maďarským hraniciam ďalej denne prúdia stovky až tisíce utečencov, ktorí sa na ceste z Grécka snažia dostať cez Balkán do západnej Európy.

Migranti sa podľa médií stále častejšie dostávajú do Maďarska tak, že nový plot prestrihnú. Maďarsko už tento rok zaznamenalo asi 130 000 migrantov, čo je zhruba trikrát viac ako v roku 2014. Väčšina požiadala o azyl, ale potom rýchlo odchádza do bohatších krajín Európskej únie, ako je Nemecko alebo Švédsko.

Minister ľudských zdrojov Zoltán Balog sa v nemeckom rozhlase posťažoval, že Budapešť celé mesiace márne bila na poplach, že vlna utečencov pôjde cez Balkán, avšak Brusel nereagoval, a tak Maďarsko nemá inú možnosť, než podnikať jednostranné kroky, ako je stavba plotu.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #armáda #plot #utečenci #nasadenie