Komisár OSN: Azylový systém Európskej únie je nefunkčný

Azylový systém Európskej únie je "úplne nefunkčný", uviedol v stredu vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres, ktorý vyzval EÚ na efektívnejšie riešenie prívalu tisícov migrantov utekajúcich pred násilím v Afrike a na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra AP.

27.08.2015 09:32
debata (7)

Podľa Guterresa by súčasťou tohto riešenia mohlo byť zriadenie triediacich centier, kde by sa registrovali migranti prichádzajúci do krajín ako Taliansko či Grécko. Tieto zariadenia by mohli pomôcť úradom odlíšiť utečencov od iných, ktorí „nepotrebujú ochranu“, uviedol Guterres, narážajúc tým na ekonomických migrantov.

„Európsky systém poskytovania azylu je v súčasnosti úplne nefunkčný. Každá krajina si musí spraviť svoju prácu,“ uviedol vysoký komisár po stretnutí s francúzskym ministrom vnútra Bernardom Cazeneuvom v Ženeve. Ten sa vyjadril, že zakladajúce štáty EÚ ako Francúzsko a Nemecko musia presvedčiť svojich partnerov, aby v predmetnej záležitosti robili viac.

Cazeneuve ďalej skonštatoval, že Paríž má v tejto záležitosti vedúcu úlohu a od roku 2012 prijal 5 700 sýrskych utečencov. OSN odhaduje, že z tejto blízkovýchodnej krajiny utiekli od vypuknutia tamojšieho konfliktu už vyše štyri milióny obyvateľov, najmä do susedného Jordánska, Libanonu a Turecka.

Taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni tento týždeň ostro reagoval na poznámky nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda o tom, že Taliansko a Grécko musia do konca roka zriadiť registračné strediská pre migrantov.

„Žiadať Taliansko a Grécko, aby si splnili svoju domácu úlohu ohľadom prisťahovalectva, je ako chcieť od krajín postihnutých záplavami, aby zvýšili výrobu dáždnikov. Európa musí ísť presne opačným smerom, než vyvíjať tlak na nárazové krajiny,“ uviedol Gentiloni pre taliansky denník Corriere della Sera.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #OSN #utečenci #azylová politika