Napriek dohodnutému prímeriu sa v Donbase bojuje

Napriek správam o novom prímerí na východe Ukrajiny, dohodnutom na začiatok školského roka, sa obe znepriatelené strany vo štvrtok opäť obvinili z porušovania pokoja zbraní.

27.08.2015 12:55
debata (44)

„Päť vojakov padlo pri stredajších bojoch pri Mariupoli,“ napísala agentúra Interfax s odvolaním sa na dobrovoľnícky prápor Donbas, bojujúci na strane vládnych síl. Armádni dôstojníci zatiaľ pripúšťajú „vážne straty“ z intenzívneho ostreľovania, ale doteraz je oficiálne nespresnili.

„Pokoj zbraní ukrajinskí vojaci nerešpektujú,“ tvrdia naopak podľa agentúry TASS separatisti, aj keď žiadne vlastné straty nehlási.

Vzbúrenci tiež obvinili ukrajinskú armádu z mučenia zajatcov, ktorých si obe strany práve vymenili. „Pri zdravotnej prehliadke odovzdaných zajatcov sa ukázalo, že všetci boli mučení, jeden z nich utrpel v zajatí infarkt,“ vyhlásil Viktor Anosov z povstaleckej polície.

Kyjev podľa TASS odovzdal v stredu povstalcom 12 zajatcov a vo štvrtok doneckí vzbúrenci naopak vydali 11 zajatých vojakov – jeden sa totiž odmietol na Ukrajinu vrátiť. Tieto čísla potvrdil aj denník Ukrajinska pravda.

Rusko-ukrajinskú hranicu vo štvrtok prešli ďalšie kolóny ruských kamiónov, privážajúce údajne humanitárnu pomoc do povstaleckých bášt Donecka a Luhanska. Stovka vozňov podľa ruských úradov priviezla 500 ton potravín a 700 ton učebníc, potrebných pre začatie nového školského roka.

Moskva tvrdí, že do vojnou zničeného Donbasu vypravila už 37 konvojov s viac ako 44 000 tonami pomoci. Kyjev však nemá možnosť dodávky kontrolovať a obáva sa, že týmto spôsobom prúdi proruským separatistom aj vojenská pomoc, čo Moskva popiera, rovnako ako nasadenie ruských vojakov do bojov.

V ukrajinských médiách sa tento týždeň objavil článok, údajne prevzatý z ruského podnikateľského servera Delovaja žizň, podľa ktorého ruská vláda odškodnila 2-tisíc rodín, ktorých členovia padli v nevyhlásenej vojne na Ukrajine. Ďalších 3 200 ruských vojakov vyviazlo so zranením. Pozostalí vraj dostávali tri milióny rubľov za zabitého vojaka, invalidi polovicu. A za službu v Donbase sa vojakom platilo 1 800 rubľov za deň.

„Vierohodnosť týchto údajov je ťažké overiť. Najčudnejšie na tom je, že článok visel na internete pol roka, ale ukrajinské médiá si ho všimli až teraz,“ poznamenala poľská televízia TVN 24. Pôvodnú verziu článku vraj nechala zmazať ruská cenzúra, pretože prezident Vladimir Putin nariadil údaje o ruských stratách utajovať.

Odhaduje sa, že konflikt v Donbasu si od vlaňajšieho apríla vyžiadal viac ako 6 800 mŕtvych.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Donbas #ukrajinská armáda