Polícia na východe Rakúska objavila v kamióne desiatky mŕtvych utečencov

Je nepredstaviteľné, v akých mukách zomierali. Opustená dodávka na rakúskej diaľnici, len pár kilometrov od Bratislavy, včera vydala otrasné svedectvo hyenizmu prevádzačov. V odstavenom aute oblepenom reklamou na výrobky slovenskej firmy Hyza našla polícia telá pravdepodobne udusených utečencov, medzi nimi aj detí. Presný počet nie je známy, rakúska polícia odhaduje, že môže ísť o 20 až 50 obetí. Nákladnú časť auta včera večer ešte úplne neotvorili, preto počet mŕtvych nevedeli spresniť.

27.08.2015 13:20 , aktualizované: 19:30
Rakúsko, migranti, utečenci, Pandorf Foto: ,
Policajti stoja na diaľnici A4 pri rakúskom Pandorfe pred autom, v ktorom našli desiatky mŕtvych utečencov.
debata

Odkiaľ a kam migranti smerovali? Čo sa počas cesty, ktorá sa skončila hroznou smrťou desiatok ľudí, stalo, sa v tejto chvíli môžeme len dohadovať. V každom prípade prevádzači auto odstavili niekedy v čase od stredy večera do štvrtka šiestej hodiny ráno. Zatiaľ nie je jasné, prečo si to diaľničná správa všimla tak neskoro.

„V stredu o deviatej večer bolo vozidlo ešte v Maďarsku blízko rakúskych hraníc a vo štvrtok o šiestej ráno už stálo na diaľnici pri Parndorfe,“ uviedol na mimoriadnej tlačovej konferencii k prípadu Hans Peter Doskozil, riaditeľ okresnej polície v Eisenstadte.

Rakúska polícia vo štvrtok podvečer uviedla, že utečenci boli pravdepodobne mŕtvi už dva dni. Potvrdila tiež, že obete boli už v pokročilom štádiu rozkladu, preto bude komplikovaná aj ich identifikácia. Telá prevezú na pitvu do Viedne.

Auto stálo v odstavnom pruhu na rakúskej diaľnici A4 pri obci Parndorf, asi 30 kilometrov od slovenských hraníc, aj vo štvrtok poobede okolo druhej. Asi o hodinu neskôr ho policajti previezli do krytých priestorov na ďalšie skúmanie. Reklama slovenskej spoločnosti Hyza bola neporušená, dodávka však mala maďarské evidenčné čísla. Podľa agentúry Reuters je zaregistrované v Maďarsku, potvrdil to šéf úradu vlády maďarského premiéra Viktora Orbána János Lázár.

zväčšiť Auto, v ktorom na diaľnici pri Pandorfe našla... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Pandorf, utečenci Auto, v ktorom na diaľnici pri Pandorfe našla rakúska polícia desiatky mŕtvych utečencov.

Doprava pri mieste nešťastia bola zúžená do jedného pruhu, na ceste sa vytvárala niekoľkokilometrová kolóna. Miesto bolo ohraničené policajnou páskou, aby sa naň nedostal nikto nepovolaný. Niekoľko fotografov cvakalo spoza plota, ktorý oddeľuje diaľnicu od poľa. Na moste nad diaľnicou si vytvoril stanovisko štáb rakúskej televízie.

Skúmanie miesta nálezu dodávky potrvá podľa kriminalistov dlhšie. „Práca na mieste bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch,“ citovala APA Geralda Tatzgerna, ktorý v Rakúsku vedie útvar vyšetrujúci obchod s ľuďmi.

Odstavenú dodávku si všimli pracovníci diaľničnej správy, ktorí okamžite zalarmovali políciu. Poobede ju už skúmali muži v bielych skafandroch s rúškami na tvári. Z dodávky už bolo údajne cítiť hnilobný zápach a vytekala z nej tekutina.

Tragédia, pri ktorej sa asi 50 utečencov udusilo, sa dotkla troch susediacich krajín. Auto, v ktorom sa telá našli, ešte pred niekoľkými mesiacmi vlastnila slovenská hydinárska spoločnosť Hyza, ktorá patrí do koncernu Agrofert českého ministra financií a miliardára Andreja Babiša.

Hovorca koncernu Karel Hanzelka pre Pravdu uviedol, že ide pravdepodobne o jedno z vozidiel, ktoré spoločnosť minulý rok predala siedmim rôznym firmám na Slovensku. Dodávka, v ktorej našli mŕtvych utečencov, podľa neho následne skončila v Maďarsku. Noví majitelia neodstránili pôvodné nápisy na vozidle, čo bola ich povinnosť, uviedol Hanzelka pre portál Novinky.cz. „Takto sme sa v tejto smutnej udalosti ocitli neopodstatnene. Naša spoločnosť spolupracuje s políciou všetkých štátov, ktoré sú do toho zainteresované, poskytli sme všetky informácie, ktoré od nás chceli.“

zväčšiť Situácia na diaľnici pri Pandorfe, kde rakúska... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Pandorf, utečenci, migranti Situácia na diaľnici pri Pandorfe, kde rakúska polícia našla v nákladnom aute desiatky mŕtvych utečencov.

„V súčasnosti v našom vozovom parku máme šesť vozidiel takéhoto typu, všetky sú podľa satelitného sledovania na území Slovenska,“ zdôraznil hovorca Agrofertu.

Podľa generálneho tajomníka Združenia cestných dopravcov ČESMAD Pavla Reicha nový majiteľ môže reklamu z auta odstrániť, ale môže si ju aj ponechať. „Jediné, čo sa musí urobiť, je výmena ŠPZ a prepis vlastníka,“ hovorí.

Chladiarenské auto si mohol podľa neho kúpiť ktokoľvek, nemusela to byť len chladiarenská firma. „Cez obchodníka od nás odchádzajú autá do Iraku či Iránu. Pôvodné nálepky nikto nerieši. Jedine, ak sa na tom vopred dohodnú obchodníci,“ dodal Reich.

Vyšetrovanie celého prípadu vedie rakúska polícia. Prevádzačov sa zatiaľ dolapiť nepodarilo a vyhlásila po nich rozsiahle pátranie. Kolegom pomáhajú aj maďarskí a slovenskí policajti. Rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitnerová označila podľa denníka Kronen Zeitung štvrtok za čierny deň. Podľa nej je potrebné prevádzačstvu predchádzať „so všetkou silou a nulovou toleranciou“. Zároveň uviedla, že v krajine sa sprísnia kontroly a požiada Európsku úniu o pomoc.

Slovenské ministerstvo vnútra sprísnené stráženie hraníc zatiaľ neplánuje. „Každý prijímame opatrenia podľa toho, ako sa vyvíjajú udalosti, po tejto udalosti sa hranice nebudú viac kontrolovať,“ konštatoval hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

Čo všetko si museli utečenci pred smrťou vytrpieť, možno iba odhadovať. Záchranár Karol Jarábek tvrdí, že ak je 50 ľudí natlačených v nákladnom aute, mohli kyslík vydýchať v priebehu 15 minút. „Určite tam vznikla obrovská panika, boj o priestor, dýchanie bolo čoraz horšie, to muselo byť hrozné. Odpadávať začali najskôr deti a tí najslabší,“ tvrdí Jarábek s tým, že do dvoch hodín mohli zomrieť všetci. Niektorí mohli byť aj ušliapaní.

Pri panike podľa neho človek produkuje viac kysličníka uhličitého a viac sa ho potom v tesnom priestore aj nadýcha. Ten spôsobí umŕtvenie mozgu. Človek sa dostáva do tranzu, zrazu mu začína byť všetko jedno a zaujíma ho len záchrana života za každú cenu. Potom prichádza bezvedomie a smrť. Špecialista na urgentnú medicínu Viliam Dobiáš tvrdí, že nedostatok kyslíka sa najskôr prejaví nepokojom, aj motorickým aj fyzickým, a potom postupne mozgové bunky prestávajú fungovať normálne, dochádza k nervozite, agresivite – slovnej aj fyzickej, až môže dôjsť k boju na život a na smrť.

Takýto človek sa bude snažiť dostať z uzavretého priestoru, aj keby mal ublížiť svojim blízkym. Správa o úmrtí niekoľko desiatok utečencov neďaleko Bratislavy šokovala a pobúrila aj slovenského premiéra Roberta Fica. Podľa neho aj tento prípad poukazuje na naliehavosť a potrebu riešiť komplexne a systematicky problém migrácie, vrátane rozhodného a účinného postupu tak proti pašerákom, ako aj pri odstraňovaní pôvodu a príčin migrácie tam, odkiaľ pochádza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #mŕtvi #utečenci #udusenie