Varufakis nebude kandidovať, pracuje na vzniku novej strany

Bývalý grécky minister financií Janis Varufakis vyhlásil, že v najbližších parlamentných voľbách nebude kandidovať. Týmto svojím vyhlásením Varufakis skoncoval so špekuláciami miestnych médií ohľadom jeho účasti na voľbách.

28.08.2015 08:09
debata

Varufakis, ktorý sa vzdal funkcie ministra financií vo vláde medzičasom už bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa kvôli svojmu nesúhlasu s novým plánom pomoci pre Grécko, označil blížiace sa voľby v Grécku za „nešťastné“.

Uviedol, že v nich kandidovať nebude, radšej sa sústredí na založenie nového hnutia, ktoré by „znovunastolilo demokraciu v Európe,“ citovala jeho vyhlásenie agentúra Reuters. Varufakis upozornil, že odpadlíci v strane Syriza, ktorí odmietli Tsiprasom uzavretú dohodu s medzinárodnými veriteľmi, by aj tak nemohli kandidovať za túto politickú stranu.

V dôsledku Tsiprasovej demisie vo štvrtok grécky prezident Prokopis Pavlopulos vymenoval doterajšiu sudkyňu najvyššieho súdu Vasiliki Thanuovú za predsedníčku vlády, ktorá krajinu dovedie k septembrovým predčasným voľbám.

Prezidentská kancelária vo vyhlásení pre tlač uviedla, že Pavlopulos bol nútený vymenovať novú premiérku, keďže zlyhali aj posledné pokusy lídrov politických strán vytvoriť novú koaličnú vládu po tom, ako Tsipras 20. augusta oznámil svoju demisiu. Thanuovej vláda by sa svojich právomocí mala ujať v piatok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #voľby #Jannis Varufakis