Francúzsko: Novinári sú podozriví z vydierania marockého kráľa

Dvoch francúzskych novinárov známych pre kritické texty na adresu marockého kráľa Muhammada VI zatkli vo Francúzsku pre podozrenie z údajnej snahy o vydieranie monarchu. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na právnikov a prokuratúru.

29.08.2015 08:41
debata (4)

Úrad parížskeho prokurátora potvrdil, že dvojica podozrivých – Eric Laurent a Catherine Gracietová – je vo vyšetrovacej väzbe. Ich právnik sa k prípadu bezprostredne verejne nevyjadril. Podľa štvrtkového vyhlásenia kráľovho právnika Erica Duponta-Morettiho pre rozhlas RTL Laurent tvrdil, že spolu s Gracietovou písali knihu kompromitujúcu monarchu a žiadali tri milióny eur, aby jej obsah nezverejnili.

Marocké úrady následne podali v Paríži trestné oznámenie, dodal. Marocká webová stránka Le360.ma s úzkym kontaktom na palác zverejnila detaily toho, ako mal Laurent kontaktovať palác a požadovať peniaze. Predstavitelia Maroka sa s novinármi, monitorovanými políciou, stretli ďalšie dva razy. Zatkli ich po tom, ako opustili reštauráciu s peniazmi, ktoré mali byť zálohou.

Muhammad VI je v zahraniční vnímaný ako záruka stability v regióne a je oceňovaný za presadzovanie reforiem a práv pre ženy v tejto severoafrickej krajine. Kritici naopak tvrdia, že krajinu riadi ako diktátor za demokratickou fasádou a dozerá nad skorumpovaným hospodárstvom, v ktorom dominujú jeho spojenci, vysvetľuje AP.

Väčšinu z tejto kritiky sumarizovala Laurentova a Gracietovej v Maroku zakázaná kniha z roku 2012 s názvom „Kráľ predátor“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Maroko #novinári #vydieranie #kráľ #podozrenie