Thajská polícia zatkla podozrivého z útoku na svätyňu v Bangkoku

Thajská polícia oznámila, že v sobotu zatkla muža podozrivého z krvavého bombového útoku na hinduistickú svätyňu v Bangkoku zo 17. augusta. Informovala o tom agentúra Reuters.

29.08.2015 14:09
Thajsko, výbuch, bangkok Foto: ,
Výbuch bomby v centre Bangkoku paralyzoval celú štvrť.
debata (1)

Podľa policajného hovorcu výzor zadržaného muža zodpovedá opisu hlavného podozrivého v prípade útoku. Toho zachytili bezpečnostné kamery, ako na mieste výbuchu necháva ruksak. „Vyzerá ako ten, ktorého hľadáme,“ uviedol policajný hovorca.

Hovorca thajskej polície nezverejnil totožnosť zadržaného a uviedol len to, že ide o cudzinca. Odmietol sa pritom vyjadriť k správam niektorých thajských médií, podľa ktorých ide o 28-ročného Turka.

Vyšetrovatelia v súvislosti so zadržaním podozrivého prehľadali ním využívaný byt vo štvrti Nong-Jok severnej časti Bangkoku. Našli v ňom veľké množstvo materiálu, potenciálne použiteľného na výrobu bômb. Výbuch vo svätyni Erawan v centre Bangkoku zabil 20 ľudí, prevažne návštevníkov z Malajzie a Číny, a ďalších 125 zranil.

K zodpovednosti za najhorší bombový útok v dejinách Thajska sa doteraz nikto neprihlásil a neboj jasný ani motív útoku. Thajská vláda vyjadrila presvedčenie, že osnovatelia výbuchu chceli vážne poškodiť thajskú ekonomiku a turistický ruch.

V súvislosti s prípadom sa objavili špekulácie o tom, že by útok mohol súvisieť s júlovým vyhostením viac ako stovky v Thajsku sa ilegálne zdržiavajúcich Ujgurov. Ide o príslušníkov turkickej moslimskej menšiny žijúcej prevažne v Číne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #Thajsko #Bangkok #svätyňa #podozrivý