Maďarsko dokončilo plot proti utenčencom na hranici so Srbskom

Maďarsko v sobotu na hranici so Srbskom dokončilo stavbu plotu, od ktorého si sľubuje zastavenie prílevu migrantov do krajiny. S odvolaním sa na maďarské ministerstvo obrany o tom informovala agentúra AFP.

29.08.2015 20:51
debata (22)

Polícia zároveň zadržala štyroch rumunských občanov, ktorí v nákladnom aute prevážali južným Maďarskom 21 imigrantov. Ťaženie proti pašeráckym mafiám ľudí Budapešť sprísnila okrem iného v reakcii na štvrtkový nález automobilu so 71 telami utečencov blízkosti maďarskej hranice v Rakúsku.

Práve dokončený plot sa vinie pozdĺž celej 175 kilometrov dlhej hranice so Srbskom. Podľa tlačovej správy ministerstva obrany ho už len zostáva vyhnať do plánovanej výšky štyroch metrov. Hoci mala stavba plotu zbrzdiť príliv migrantov putujúcich takzvanou balkánskou cestou cez Grécko, Macedónsko a Srbsko, do Maďarska ďalej denne prúdia tisíce utečencov. Podľa piatkových údajov imigračného úradu požiadalo v auguste o azyl v krajine zatiaľ 38 912 ľudí.

V júni ich pritom bolo 16 578. Tento rok polícia zadržala na maďarsko-srbskej hranici viac ako 140 000 utečencov. Migranti sa cez Maďarsko snažia dostať aj s pomocou kompresných staníc. Na diaľnici M5 neďaleko hranice so Srbskom maďarská polícia zastavila automobil s bulharskými poznávacími značkami, v ktorého nákladovom priestore našla desať Sýrčanov a 11 Afgancov.

Všetci sa v krajine zdržiavali ilegálne, uviedol policajný hovorca Szabolcs Szent. Polícia už začala vyšetrovanie štyroch Rumunov pre podozrenie z pašovania ľudí. Už v piatok informovala rumunská ambasáda v Budapešti, že maďarské úrady zadržali od stredy 18 rumunských občanov podozrivých z tejto činnosti. Jedným z nich bol aj vodič auta, ktorý havaroval na diaľnici M5 pri meste Kiskunfélegyháza. Pri nehode sa zranilo desať z 18 prevážaných utečencov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plot #utečenci