Rúhání: Jadrová dohoda nemá vplyv na vojenský potenciál Iránu

Iránsky vojenský potenciál žiadnym spôsobom nezasiahla v júli podpísaná jadrová dohoda medzi Teheránom a svetovými mocnosťami, povedal to v sobotu iránsky prezident Hasan Rúhání.

29.08.2015 21:10
Hasan Rúhání Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Rúhaní.
debata (2)

Agentúra Reuters píše, že prezident Rúhání sa takto snaží upokojiť tvrdé konzervatívne krídlo odporcov dohody a uistiť ich o tom, že jej podpis nie je prejavom slabosti Iránu. „S ohľadom na našu obranyschopnosť, neakceptovali sme, ani nebudeme akceptovať, žiadne obmedzenia,“ povedal prezident počas tlačovej besedy vysielanej v živom televíznom prenose.

„Urobíme všetko, čo bude treba, aby sme obránili našu krajinu, či už s raketami, alebo pomocou iných metód,“ zdôraznil. Rúhání ďalej podľa agentúry AP vyjadril nesúhlas s tým, aby o nukleárnej dohode so svetovými mocnosťami hlasoval parlament a argumentoval, že body dokumentu by sa po jeho prijatí v zákonodarnom zbore stali právne záväznými.

Prezident označil dohodu ako politickú zhodu dosiahnutú so svetovými mocnosťami a nie ako zmluvu, ktorá si vyžaduje odsúhlasenie parlamentu. Znenie podpísaného dokumentu študuje pred jeho predložením na hlasovanie do parlamentu špeciálna parlamentná komisia.

Legitímnosť tohto kroku je sporná vzhľadom k tomu, že vláda nepripravila žiadny vzťahujúci sa zákon, o ktorom by mali poslanci hlasovať. Dohoda o obmedzení iránskeho jadrového programu bola dosiahnutá v júli vo Viedni po 12 rokoch sporov. Na stiahnutie sankcií voči Iránu je ešte potrebné jej ratifikovanie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Rúhání #dohoda o jadrovom programe