Francúzsko: Prístup východnej Európy voči utečencom je škandalózny

Podľa francúzskeho ministra zahraničia je prístup niektorých východoeurópskych krajín k imigrantom škandalózny. Laurent Fabius je presvedčený, že sa to týka aj Maďarska, ktoré buduje plot na hranici so Srbskom.

30.08.2015 12:00
francúzsko, minister zahraničných vecí, Fabius,... Foto: ,
Zodpovednosť za utečencov by podľa ministra mala prevziať celá Európa.
debata (375)

Fabius v nedeľnom rozhovore s rozhlasovou stanicou Europe 1, televíziou RTL a listom Le Monde vyhlásil, že Budapešť nerešpektuje európske hodnoty. Šéf francúzskej diplomacie v interview povedal, že je šokovaný, keď počuje hovoriť o utečencov ako o „produktoch“. „Nemali by sme zabúdať, že to sú muži, ženy a deti so svojimi úzkosťami a nádejami,“ zdôraznil Fabius.

„Keď vidím istý počet krajín Európy, ktoré neakceptujú kvóty, pokladám to za škandalózne,“ povedal Fabius v rozhovore. Dodal, že tieto krajiny sa nachádzajú na východe kontinentu. Európska komisia navrhovala prerozdelenie časti utečencov medzi krajinami únie na základe záväzných kvót.

Dobrovoľné prijímanie uchádzačov o azyl podľa agentúry AFP naráža na nedostatok ochoty v krajinách, ako je Maďarsko, Slovensko, Slovinsko alebo Rakúsko. Česká republika je jedným zo štátov, ktoré so zavedením záväzných kvót nesúhlasí a chce utečencov prijímať dobrovoľne podľa svojich možností.

Odvážne sa k tejto problematike podľa Fabiusa stavia Nemecko a Francúzsko je po jeho boku, ale zodpovednosť by podľa ministra mala prevziať celá Európa. Menovite sa Fabius vyjadril kriticky voči Maďarsku, ktoré podľa neho „nerešpektuje spoločné európske hodnoty“, keď na svojej hranici stavia plot. Podľa neho by Budapešť mala bariéru odstrániť a Európska únia by mala viesť vážnu debatu s maďarskými predstaviteľmi.

Maďarsko v sobotu na hranici so Srbskom dokončilo stavbu plotu, od ktorého si sľubuje zastavenie prílevu migrantov do krajiny. Plot sa vinie pozdĺž celej 175 kilometrov dlhej hranice so Srbskom a zostáva ho ešte dostavať do plánovanej výšky štyroch metrov.

Prisťahovalecká vlna podľa Fabiusa len tak neskončí a bude trvať niekoľko rokov. Jej príčinami je totiž chudoba, oslabenie štátov a vojny. Klimatické zmeny potom v najbližších rokoch tento jav ešte posilnia.

375 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #utečenci #Laurent Fabius #východná Európa #minister zahraničných vecí