Radikáli z Islamského štátu zničili Belov chrám v Palmýre

Radikáli z organizácie Islamský štát poničili Belov chrám, jednu z najvýraznejších stavieb v starovekej Palmýre.

30.08.2015 21:53 , aktualizované: 22:13
Palmýra, Sýria, islamský štát Foto: ,
Palmýra ešte v časoch pokoja.
debata (9)

Informovala o tom v nedeľu sýrska exilová organizácia SOHR, ktorá situáciu v Sýrii dlhodobo sleduje z Londýna. Rozsah škôd zatiaľ nie je známy.

Chrám zasvätený semitskému bohovi Belovi z roku 32 nášho letopočtu je tak ďalšou stavbou, ktorú v Palmýre chránenej Organizáciou OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) radikáli zničili. Nedávno IS zverejnil zábery, na ktorých údajne jeho bojovníci ukladajú nálože do chrámu Baal-Šamin.

Vidieť je na nich zničenie tejto časti komplexu antických ruín. Pravosť fotografií nie je možné overiť. Pamiatky v Palmýre boli poškodené už v minulosti pri stretoch medzi vládnymi vojskami a opozíciou, čo pred dvoma rokmi doviedlo organizáciu UNESCO k zaradeniu Palmýry na zoznam ohrozených pamiatok.

IS dobyl Palmýru v máji a celú archeologickú lokalitu s pozostatkami antických chrámov, víťazného oblúka, kolonády so stovkami stĺpov a amfiteátra potom zamínovali. Minulý štvrtok radikáli zavraždili na námestí pred múzeom 81-ročného sýrskeho archeológa a dlhoročného kustóda tamojších zbierok.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #Palmýra