Podľa prieskumov budú predčasné parlamentné voľby v Grécku tesné

Voľby v Grécku sa zrejme skončia tesným výsledkom, väčšinu v parlamente nedosiahne žiadna z politických strán a prehĺbi sa aj fragmentácia zákonodarného zboru. Podľa sociológov to vyplýva z viacerých prieskumov verejnej mienky, ktorých výsledky boli v Grécku zverejnené uplynulý víkend - tri týždne pred predčasnými parlamentnými voľbami v krajine.

31.08.2015 08:21
debata (1)

Ako spresnila agentúra AP, podľa šiestich prieskumov má ľavicová strana Syriza náskok pred stranou Nová demokracia (ND). Náskok Syrizy sa pohybuje od jedného do 3,5 percenta. Štyri zo šiestich prieskumov naznačujú, že do parlamentu by sa malo dostať osem politických strán, dva ďalšie prieskumy rátajú s deviatimi subjektmi.

V parlamente, ktorý vzišiel z posledných volieb, boli zástupcovia siedmich politických strán. Vodca strany Syriza a bývalý premiér Alexis Tsipras v nedeľu v rozhovore pre týždenník Realnews uviedol, že cieľ jeho strany „je jednoduchý, jasný a demokratický – získať vo voľbách silný mandát, absolútnu väčšinu“, aby Syriza mohla vládnuť najbližšie štyri roky.

Podľa jeho slov by takáto situácia bola príležitosťou, ako „vyjsť z bipartizmu Novej demokracie a socialistov (PASOK)“ – dvoch politických formácií, ktoré v gréckej politike" dominovali posledných 40 rokov". „Je veľmi dôležité nevracať sa späť, ale urobiť skok dopredu,“ upozornil Tsipras.

Analytici však upozorňujú, že náskok Syrizy pred ND je veľmi malý – jedno až 3,5 percenta -, takže zrejme nedosiahne v parlamente absolútnu väčšinu. Tsipras teda bude nútený hľadať si spojencov, aby vytvoril koaličnú vládu – presne tak, ako to musel urobiť po voľbách, ktoré sa v Grécku konali 25. januára, keď Syrize k splneniu sna o absolútnej väčšine chýbali dva hlasy.

Tsipras však už vopred vylúčil spoluprácu so „stranami starého politického systému“, pričom ako možného spojenca Syrizy uviedol pravicovú stranu Nezávislí Gréci (ANEL), ktorá bola koaličným partnerom Syrizy uplynulých osem mesiacov.

Po Tsiprasovej rezignácii grécke médiá špekulovali, že svojím postupom sleduje dva ciele. Na jednej strane chce skoncovať s ultraľavicovým krídlom svojej strany Syriza (Koalícia radikálnej ľavice), ktoré sa pri nedávnych rozhodujúcich hlasovaniach v gréckom parlamente postavilo proti jeho kurzu.

Na druhej strane sa usiluje o získanie nového mandátu ešte predtým, ako sa v Grécku prejavia tvrdé dôsledky nových úsporných programov. V dôsledku Tsiprasovej demisie grécky prezident Prokopis Pavlopulos minulý štvrtok vymenoval doterajšiu sudkyňu najvyššieho súdu Vasiliki Thanuovú za predsedníčku vlády, ktorá krajinu dovedie k predčasným voľbám.

Pavlopulos bol nútený vymenovať novú premiérku, keďže zlyhali aj posledné pokusy lídrov politických strán vytvoriť novú koaličnú vládu po tom, ako Tsipras 20. augusta oznámil svoju demisiu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #predvolebné prieskumy