V Číne trestali za šírenie fám, trest dostal aj vinník pádu akciových trhov

Čínske úrady potrestali 197 ľudí, ktorí údajne prostredníctvom internetu šírili dohady o nedávnom krachu na čínskej burze, ako aj o fatálnych explóziách v čínskom prístave Tchien-ťin, pri ktorých zahynulo najmenej 150 ľudí a nezvestných je stále 23 osôb. V nemocnici je naďalej 67 ľudí.

31.08.2015 08:46
debata (13)

S odvolaním sa na štátnu tlačovú agentúru Sinchua o tom v pondelok informovala agentúra Reuters. Medzi potrestanými je autor článku, ktorý zrejme spustil pád domácich akciových trhov, a viacerí predstavitelia burzy. Novinára Wang Siao-lu úrady obvinili zo šírenia nepravdivej informácie o situácii na finančných trhoch.

Novinár sa podľa agentúry Sinchua priznal, že vyvolal na čínskej burze chaos a neporiadok, keď zverejnil svoj materiál, ktorý napísal opierajúc sa o kolujúce dohady a o svoje vlastné špekulácie, pričom si nič neoveroval. Štátu i investorom tak spôsobil obrovské škody, napísala Sinchua.

Ekonomický časopis Cchaj-ťing, v ktorom materiál ešte v júli vyšiel, však svojho novinára bráni. Vo väzbe sa ocitol aj predstaviteľ úradu na ochranu čínskych finančných trhov a štyria vysokopostavení funkcionári, ktorí sa dopustili „trestných činov na trhu akcií“.

Žiadne bližšie podrobnosti o potrestaní takmer 200 ľudí úrady neposkytli. Agentúra Sinchua informovala, že medzi obvineniami je aj samovražda, ktorú spáchal nemenovaný Pekinčan kvôli kríze na burze, ako aj falšovanie počtu obetí v Tchien-ťine a šírenie protištátnych fám o oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny. Oslavy za účasti hostí zo zahraničia sa uskutočnia začiatkom septembra v Pekingu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #trest #krach #burza #Tchien-Ťin #fáma