Rakúsko kvôli utečencom sprísnilo kontroly na hraniciach

Rakúsko sprísnilo kontroly na priechodoch svojej východnej hranice. Rakúskej rozhlasovej stanici ORF to v pondelok povedala ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

31.08.2015 09:40 , aktualizované: 13:54
debata (12)

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI sa kvôli tomu na hlavnej maďarskej diaľnici M1 vedúcej do Rakúska vytvorila zápcha dlhá až 20 kilometrov. Rakúsko k opatreniu pristúpilo po štvrtkovom hroznom náleze chladiarenského nákladného automobilu s mŕtvolami 71 utečencov na diaľnici približne 50 kilometrov východne od Viedne. Ľudia sa v hermeticky uzavretom nákladnom priestore pravdepodobne udusili. Maďarská polícia už zadržala päť osôb podozrivých v súvislosti s touto tragickou udalosťou.

O tom, že rakúska polícia sprísni kontroly vozidiel, v ktorých by sa mohli ukrývať utečenci pašovaní cez hranice, Miklová-Leitnerová informovala už v nedeľu. Podľa médií dodala, že nejde o obnovu hraničných kontrol. Povedala, že autá budú preverované v blízkosti hraníc na vytipovaných miestach a v súčinnosti s políciami susedných krajín.

V pondelok povedala, že „budeme vykonávať kontroly počas neurčeného času na všetkých dôležitých hraničných priechodoch na východe a prezerať všetky vozidlá, v ktorých by mohli byť miesta pre pašovanie ľudí“. Podľa MTI sú v Maďarsku kvôli kontrolám na hraniciach s Rakúskom okrem M1 paralyzované aj ďalšie dôležité diaľnice.

Rakúske úrady v pondelok dopoludnia oznámili, že od začatia sprísnených kontrol sa policajtom už podarilo objaviť asi 200 osôb usilujúcich o azyl a zatknúť päť prevádzačov.

Podľa MTI kvôli kontrolám na hraniciach s Rakúskom sa na hlavnej maďarskej diaľnici M1 vedúcej do Rakúska vytvorila až tridsaťkilometrová zápcha. Problémy sú aj na ďalších dôležitých komunikáciách. Na prechode v Šoproni je šesťkilometrová kolóna áut, v obci Kópháza sa vytvorila kolóna dlhá štyri kilometre.

Maďarská polícia oznámila, že počas víkendu zadržala 8 792 ľudí, ktorí vstúpili do krajiny nelegálne a začala trestné stíhanie proti 36 osobám podozrivým z pašovania ľudí. Policajti okrem iného chytili blízko hraníc pri Hegyeshalome dvoch maďarských občanov, ktorí v autách taxislužby privážali migrantov. V nedeľu zatkli aj nemeckú občianku, ktorá chcela prejsť hranicu do Rakúska s troma Sýrčanmi a Líbyjčanom.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #hraničné kontroly