Podľa väčšiny Nemcov vláda neberie vážne ich obavy z utečencov

Zhruba tri štvrtiny Nemcov sa domnieva, že tamojšia vláda neberie dostatočne vážne ich obavy zo súčasnej utečeneckej krízy. Ukázal to prieskum spoločnosti Forsa, ktorého závery v pondelok zverejnila televízia n-tv.

31.08.2015 10:51
debata (40)

Nemecko tento rok očakáva až 800 000 žiadateľov o azyl, ich príchod vyvoláva v krajine napätie. Kritické hlasy na to, ako vláda kancelárky Angely Merkelovej pristupuje k situácii okolo utečencov, zaznievajú v Nemecku už niekoľko týždňov.

Kritici kabinetu vyčítajú predovšetkým to, že situáciu podcenil a že úrady nie sú dostatočne vybavené na to, aby mohli rýchlo rozhodovať o žiadostiach o azyl a vracať do krajín pôvodu odmietnutých žiadateľov.

Prieskum spoločnosti Forsa tiež ukázal, že traja zo štyroch Nemcov považujú občiansku vojnu za legitímny dôvod k úteku z vlasti a sú presvedčení, že takýmto utečencom treba pomáhať. Pre polovicu opýtaných je dôvodom pre útek z vlasti a pre udelenie azylu v Nemecku aj prenasledovanie kvôli politickým alebo náboženským postojom.

Nemci naopak odmietajú prisťahovalcov, ktorí v krajine hľadajú predovšetkým ekonomický prospech. Na prijímanie týchto imigrantov sa vyslovilo len 14 percent opýtaných. Automatické odmietanie azylu ľuďom, ktorí nie sú prenasledovaní a prichádzajú do Nemecka kvôli vidine lepšej práce, požaduje aj veľká časť nemeckých politikov.

Nemecká vláda tento rok očakáva na 800 000 utečencov, čo by bol zhruba štvornásobok oproti roku 2014. Najviac zastúpení sú Sýrčania, tvoria 22 percent všetkých utečencov. Na druhom mieste sú Albánci, ktorí sa podieľajú na počte žiadateľov o azyl 18 percentami. Žiadatelia z Albánska však majú len mizivú šancu, že im úrady azyl priznajú.

Utečeneckú vlnu vyvolala v nemeckej spoločnosti napätie, niekoľko ubytovní pre utečencov sa stalo terčom podpaľačských útokov. V saskom meste Heidenau vypukli v polovici augusta nepokoje kvôli vzniku ubytovne pre utečencov, počas troch nocí sa tam stretávali stúpenci krajnej pravice s anarchistami a pri potýčkach zranili tri desiatky policajtov.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #prieskum #Nemecko #utečenci #obavy