Rakúska ministerka by obmedzila pomoc krajinám odmietajúcim migrantov

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová sa v pondelok vyslovila za zvýšenie tlaku na tie členské krajiny Európskej únie, ktoré nesúhlasia so spravodlivým rozdelením utečencov.

31.08.2015 14:12
debata (103)

V rozhovore v nemeckej verejnoprávnej televízii ZDF povedala, že by týmto krajinám obmedzila finančnú pomoc. „Tu je potrebná zodpovednosť všetkých 28 členských štátov,“ zdôraznila ministerka. Podľa nej je potrebné uvažovať o tom, či neobmedziť finančné prostriedky pre tieto nesolidárne krajiny. Jednou z možností je „redukovať požiadavky, pokiaľ nie je solidárna zodpovednosť“, povedala.

„Vysoký počet migrantov stavia EÚ pred existenčnú výzvu,“ uviedla ďalej Miklová-Leitnerová. „Buď Európa na probléme s utečencami stroskotá alebo z neho únia vyjde posilnená – najmä vďaka spravodlivému rozdeleniu utečencov,“ dodala.

Kriticky sa pritom vyjadrila k stavaniu plotov, ako to urobilo Maďarsko na hraniciach so Srbskom v snahe zastaviť vlnu migrantov. „Spoliehať sa na to, že nejaký plot utečencov odradí, je ilúzia,“ vyhlásila.

Rakúsko patrí ku krajinám najviac postihnutými migračnou krízou. Tamojšie úrady preto začali prísnejšie kontroly vozidiel, v ktorých by mohli byť do krajiny pašovaní ďalší vysídlenci. O tomto opatrení úrady informovali v nedeľu popoludní a Miklová-Leitnerová na tlačovej konferencii oznámila, že sa vďaka tomuto opatreniu už podarilo objaviť 200 migrantov a zadržať päť osôb zapojených do pašovania ľudí.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #ministerka #kvóty pre cudzincov