Rakúšania všetky vlaky pustili, väčšina migrantov cestuje do Nemecka

Asi 3650 migrantov došlo v pondelok niekoľkými vlakmi z Budapešti do Viedne. Informoval o tom v utorok policajný hovorca Patrick Maierhofer. Väčšina z nich už rakúsku metropolu aj opustila a je na ceste do Nemecka.

01.09.2015 08:44
utečenci, vlaky Foto: ,
Rakúska polícia dovolila utečencom, ktorí prišli z Budapešti, aby vo Viedni prestúpili na vlaky do Nemecka.
debata (48)

V Rakúsku požiadalo o azyl údajne len šesť Afgancov. Polícia v utorok ráno najskôr informovala o viac ako dvetisíc imigrantoch, čoskoro však svoj údaj aktualizovala.

Väčšina z 3 650 utečencov, ktorí vystúpili na viedenskej stanici, podľa rakúskej polície zase nasadla do vlakov smerujúcich do Salzburgu a Mníchova. Asi päť ľudí prenocovalo priamo na stanici. Zhruba 700 migrantov strávilo noc na stanici v Salzburgu.

Niekoľko stoviek migrantov, ktorí v pondelok opustili Budapešť, došlo do večera do bavorského Rosenheimu či do Mníchova.

Rakúska polícia priznala, že nezvláda plnú... Foto: SITA/AP, Tamas Kovacs
migranti, utečenci, vlaky Rakúska polícia priznala, že nezvláda plnú kontrolu a pustila migrantov cez hranice.

Migranti do súprav smerujúcich do Viedne nasadli v pondelok v Budapešti po tom, čo sa maďarská polícia stiahla zo stanice. Najmenej dve zo súprav zastavili na hranici rakúski policajti a žiadali migrantov, ktorí nemajú potrebné doklady, aby vystúpili. Nakoniec ale všetky súpravy cez hranice pustili.

Rakúsky kancelár Werner Faymann v pondelok v rozhovore pre televíznu stanicu ORF ostro kritizoval svojho maďarského kolegu Viktora Orbana. Aj Rakúsko ale v súčasnosti migrantov, ktorí nepožiadajú o azyl, necháva cestovať ďalej do Nemecka. Úplná kontrola teraz podľa hovorcu Romana Hahslingera nie je v silách rakúskej polície.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Nemecko #Rakúsko #Budapešť #utečenci