Čech v Rakúsku pašoval utečencov, hrozí mu desať rokov

Mladíka z Českej republiky obvinila polícia v Rakúsku z pašovania utečencov. Hrozí mu až desať rokov väzenia. O prípade informujú české webové portály.

01.09.2015 10:31
debata (9)

Mladíka vo veku 20–25 rokov zadržali koncom júla na diaľnici neďaleko Viedne, v nákladnom priestore vozidla mal 37 utečencov. K činu sa priznal. V súčasnosti sa nachádza vo väzbe, ktorú mu pred vyše týždňom predĺžili. Informáciu potvrdila Lucie Steinichová z konzulárneho oddelenia českého veľvyslanectva vo Viedni.

Rakúsko patrí k tým európskym krajinám, ktoré sú najviac zaťažené utečeneckou krízou. Rakúšania preto tento týždeň sprísnili opatrenia a vykonávajú neustále kontroly na priechodoch na svojich východných hraniciach – zastavujú kamióny, nákladné automobily a dodávky.

Viedeň tiež vyzýva partnerov z Európskej únie, aby prijali záväzné kvóty pre utečencov. Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová dokonca navrhla, aby krajinám, ktoré by kvóty odmietli, Brusel obmedzil prísun financií z eurofondov.

Kvóty odmietli aj krajiny Vyšehradskej štvorky, teda Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko, ale takisto napríklad Francúzsko.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #utečenci #migranti #pašovanie utečencov