Maskovaní útočníci uniesli v Bagdade 18 Turkov

Maskovaní muži v stredu uniesli na severe Bagdadu 18 tureckých robotníkov a inžinierov. Iracké ministerstvo vnútra pôvodne oznámilo, že do rúk únoscov padlo 16 ľudí, podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmuş však neskôr povedal, že unesených je 18 ľudí.

02.09.2015 11:49
Islamský štát, vlajka, zástava, islamisti, Irak, Foto: ,
Členovia Islamského štátu uniesli vlani v Mosule 46 tureckých občanov.
debata (1)

Sú to zamestnanci tureckej stavebnej spoločnosti a Turecko je podľa Kurtulmuşa v kontakte s irackými úradmi, aby dosiahlo prepustenie svojich občanov.

Vlani v Iraku uniesli radikáli 46 Turkov, ktorých prepustili až po niekoľkých mesiacoch. Podľa irackého ministerstva boli v stredu únoscovia vo vojenských uniformách a maringotky na stavenisku prepadli skoro ráno, keď Turci ešte spali. Únoscovia najprv odzbrojili strážcu objektu, ale akcia sa podľa agentúry AP zaobišla bez násilia.

Rukojemníkmi sú zamestnanci tureckej stavebnej spoločnosti najatej na vybudovanie športového areálu. Iracké ministerstvo vnútra oznámilo, že únoscov prenasleduje polícia.

Aká skupina je za únosom ani aký je jej motív, zatiaľ nie je jasné. Turecko sa nedávno pripojilo k bojom proti radikálom z organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a dalo Spojeným štátom k dispozícii niekoľko svojich základní pre útočné lety na ciele radikálov. Na severe Iraku ale zároveň turecké lietadlá bombardujú základne tureckých Kurdov.

Členovia IS uniesli vlani v Mosule 46 tureckých občanov a zadržiavali ich tri mesiace. Výkupné za rukojemníkov je jedným z finančných zdrojov islamských radikálov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Turecko #únos #Islamský štát