Volynskí Česi smerujú do Česka

Aktuálna utečenecká kríza v Európe zatieňuje presídľovanie ukrajinských Čechov z Ukrajiny, napísal spravodajský server Novinky.cz.

03.09.2015 09:12
debata (12)

Ešte v júni sa ľudia s českými koreňmi do svojej bývalej vlasti nehrnuli, v lete sa však situácia podľa informácií denníka Pravo dramaticky zmenila. Počet žiadateľov je takmer päťnásobný – z očakávaných 250 je 1 119. České úrady preto museli začať robiť pre záujemcov poradovníky. Česko sa tak podľa Noviniek stará o prichádzajúcich z východu a k tomu prisľúbilo v nasledujúcich troch rokoch prevziať 1 500 utečencov zo Sýrie a z Afriky.

Koncom augusta už české ministerstvo vnútra a zahraničných vecí zaregistrovalo záujem spomínaných 1 119 českých krajanov z Ukrajiny. Hoci vláda vyčlenila 66 miliónov korún na presídlenie 250 ľudí, predovšetkým volynských Čechov, je už teraz evidentné, že tieto peniaze nebudú stačiť.

Žiadosť o povolenie na trvalý pobyt si podľa odboru azylovej a migračnej politiky ministerstva vnútra podalo 414 ukrajinských Čechov a do ČR pricestovalo 151 z nich. Konštatuje to správa ministra vnútra Milana Chovanca pre vládu, ktorej znenie získal denník Právo. Ďalší ukrajinskí Česi svoj záujem iba deklarovali a iní požiadali o vydanie potvrdenia o svojej príslušnosti ku komunite. Dá sa preto očakávať, že žiadosť časom podajú.

„V priebehu roka nastal oproti pôvodným odhadom výrazný nárast počtu žiadateľov o presídlenie, čo bolo nutné premietnuť do organizácie pokračovania programu,“ píše správa. Program presídľovania krajanov je podľa tohto dokumentu otvorený pre záujemcov z celého sveta, hoci v súčasnosti je oň záujem výhradne z Ukrajiny.

Vzhľadom na vysoké počty žiadateľov vznikajú podľa citovanej správy poradovníky, ktoré zohľadňujú dátum doručenia žiadosti. Preferovať sa môžu osoby ohrozené súčasným vojnovým konfliktom.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Česi #utečenci