Snímka utopeného chlapčeka ukazuje šokujúcu podobu utečeneckej krízy

Na pláži v Turecku našli trojročného Sýrčana, ktorý sa zrejme utopil na ceste do Grécka s ďalšími utečencami.

03.09.2015 11:29 , aktualizované: 12:30
utopene dieťa Foto: ,
Snímka utopeného chlapčeka, ktorý zahynul počas plavby do Grécka.
debata (376)

Sociálne siete a titulné stránky európskych denníkov zaplavili zábery chlapčeka ležiaceho dole tvárou na brehu a tureckého policajta, ktorý ho odnášal.

Chlapca identifikovali ako Ajlana Kurdova a bol zrejme jedným z 12 Sýrčanov, ktorí zomreli, keď sa v stredu potopili dva člny, na ktorých Sýrčania mierili do Grécka. Podľa tureckých zdrojov bolo na jednom člne šesť ľudí. Potopil sa hneď po výstupe z tureckého Akyarlaru, odkiaľ mal prekonať päťkilometrovú trasu na grécky ostrov Kos. Utopili sa štyria pasažieri – žena a tri deti, napísala turecká agentúra Dogan. Dvaja ľudia sa zachránili, pretože sa im podarilo doplávať na breh v záchranných vestách. Medzi mŕtvymi je tridsaťpäťročná Sýrčanka Rihana a jej dvaja synovia Ajlan a Kalib. Jej manžela a otca detí Abdalláha našli na brehu napoly v bezvedomí a previezli ho do nemocnice. Ide o kurdskú rodinu zo sýrskeho mesta Kobani.

Príbuzná obetí: Kanada im nepomohla

V kanadskom Vancouveri žije Abdalláhova sestra Teema, ktorá emigrovala do Kanady pred 20 rokmi. Kanadskému denníku National Post povedala, že rodina utiekla do Turecka a snažila sa dostať do Kanady prostredníctvom súkromného sponzora. Požiadala vraj o azyl, ale kanadské úrady žiadosť v júni zamietli s tým, že vybavovanie z Turecka je príliš komplikované. „Chcela som ich sponzorovať a priatelia a susedia mi pomáhali s bankovým účtom. Nedokázali sme ich však dostať sem, preto sa ocitli na tom člne. Platila som im nájom bytu v Turecku, ale so Sýrčanmi tam zaobchádzajú strašne,“ oznámila príbuzná.

Britskí novinári: snímka má donútiť premiéra k akcii

Maličká obeť ľudskej katastrofy, stojí na titulnej stránke britského denníka The Daily Mail s fotografiou utopeného dieťaťa. Šokujúca, krutá realita európskej utečeneckej krízy, otitulkoval správu so snímkou ​​Turka s chlapcom v náručí The Guardian. Talianska La Repubblica fotografiu doplnila textom Fotografia, ktorá otrasie svetom.

„Ak táto snímka tela mŕtveho sýrskeho dieťaťa vyplaveného na pláž nezmení prístup Európy k utečencom, čo teda?“ napísal k fotografii britský The Independent. „Čo je veľa, to je veľa. Tieto snímky sú desivé. Sú prebudením, ktoré David Cameron potrebuje,“ povedal pre Independent vodca britských liberálnych demokratov Tim Farron s poukázaním na politiku premiéra Camerona.

Americký denník The New York Times upozornil na diskusiu o novinárskej etike, ktorú snímka mŕtveho dieťaťa vyvolala. Redakcie niektorých novín boli proti tomu šokovať čitateľa, zatiaľ čo mnoho novinárov zastávalo názor, že je potrebné informovať verejnosť o dôsledkoch vojny a o politike, ktorá utečencom sťažuje získať azyl v Európe. V Británii sa debata skončila zhodou, že fotografia bude na titulných stranách a že denníky budú vyzývať premiéra k akcii.

Francúzsko, Nemecko, Španielsko a Taliansko tlačia na prehodnotenie európskych azylových pravidiel a spravodlivejšie delenie sa o utečencov v európskej dvadsaťosmičke. EÚ pôvodne navrhovala kvóty na prijatie utečencov, avšak krajiny sa dohodli na prijímaní utečencov iba na základe dobrovoľnosti. O téme budú znovu rokovať cez víkend ministri zahraničia EÚ v Luxemburgu.

376 debata chyba