Putin chce vytvoriť medzinárodnú koalíciu proti extrémizmu

Rusko podniká kroky na vytvorenie medzinárodnej koalície pre boj s terorizmom, hovoriť o priamej účasti ruskej armády v boji proti Islamskému štátu je však "zatiaľ predčasné". Na hospodárskej konferencii vo Vladivostoku to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

04.09.2015 08:33 , aktualizované: 15:47
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (334)

Možnosť spoločného postupu proti extrémistom vraj šéf Kremľa konzultoval s americkým prezidentom Barackom Obamom. Putin tiež povedal, že sýrsky prezident Bašár Asad je ochotný usporiadať predčasné parlamentné voľby a podeliť sa o moc s časťou opozície, ktorú ruský prezident označil za zdravú.

„Pokračujeme v politickom úsilí o vytvorenie nejakej koalície,“ povedal Putin. „Ak nie je dnes možné začať priamo na bojovom poli spoluprácu so zainteresovanými krajinami, potom je potrebné zabezpečiť aspoň určitú vzájomnú koordináciu. Snažíme sa o to a prvé kroky ukazujú, že to je vcelku možné,“ dodal ruský prezident.

Putin oznámil, že myšlienku medzinárodnej protiteroristickej koalície konzultoval s „americkými partnermi,“ telefonicky o nej hovoril s Obamom. Záležitosť bola aj predmetom Putinových konzultácií s vedúcimi predstaviteľmi Turecka, Saudskej Arábie, Jordánska, Egypta a ďalších krajín. Okrem toho sa nedávno do Moskvy zišli šéfovia generálnych štábov krajín, ktoré s konfliktami susedia, uviedol šéf Kremľa bez ďalších podrobností.

Putin poprel priamu vojenskú účasť v bojoch proti IS

Priamu účasť ruskej armády v bojoch proti Islamskému štátu, o ktorej sa v posledných dňoch špekuluje, Putin poprel s tým, že niečo podobné je zatiaľ predčasné. „Zvažujeme rôzne možnosti, ale účasť vo vojenských operáciách zatiaľ nie je na programe dňa. Aj tak ale Sýrii poskytujeme dosť výraznú vojenskú a technickú podporu,“ vyhlásil Putin.

„Pracujeme aj s našimi partnermi v Sýrii. Všeobecne chápeme, že spoločné úsilie bojovať proti terorizmu musí ísť ruka v ruke s politickým procesom v Sýrii samotnej. Sýrsky prezident súhlasí s usporiadaním predčasných volieb, povedzme parlamentných, s nadviazaním kontaktu s takzvanou zdravou opozíciou a s jej zapojením do vlády,“ povedal Putin. Moskva pozýva na rokovania túto časť opozície rovnako ako zástupcu Asadovej vlády, avšak oponenti Asada odmietajú akékoľvek dohody, ktoré by umožňovali Asadovi zostať pri moci.

Ruský prezident kritizuje Západ za utečeneckú krízu

Putin sa tiež zmienil o utečeneckej kríze v Európe a zodpovednosť za ňu pripísal chybnej politike Západu. „Samozrejme je to predovšetkým politika našich amerických partnerov. Európa túto politiku slepo nasleduje kvôli takzvaným spojeneckým povinnostiam a potom sama trpí,“ povedal Putin. Rusko dlhodobo kritizuje Západ za politiku, ktorá viedla k zvrhnutiu režimu v Iraku a Líbyi, teda niekdajších spojencov Ruska, a ktorá umožnila nástup extrémistických skupín.

O potrebe vytvorenia medzinárodnej protiteroristickej koalície hovoril vo štvrtok v Pekingu pri stretnutí s Putinom český prezident Miloš Zeman, ktorý o záležitosti plánuje prehovoriť na nadchádzajúcom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Prehovoriť má na vrcholnej diplomatickej akcii aj Putin, ktorý v New Yorku povedie ruskú delegáciu.

Špekulácie o priamej ruskej účasti na bojoch proti Islamskému štátu sa v minulých dňoch do sveta rozšírili z izraelských spravodajských serverov. Rusko podľa nich začalo vojenskú intervenciu presunom leteckého kontingentu na svoju základňu v Sýrii, odkiaľ vraj majú byť vedené útoky proti islamistom.

334 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #extrémizmus #koalícia