Premiéri V4 sa stretnú na summite kvôli migračnej kríze

Premiér Robert Fico sa v piatok zúčastní na mimoriadnom summite premiérov krajín Visegrádskej skupiny (V4) v Prahe.

04.09.2015 08:39
debata (6)

Český premiér Bohuslav Sobotka bude s poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou, maďarským premiérom Viktorom Orbánom a šéfom našej vlády Robertom Ficom rokovať o riešení migračnej krízy a spoločnom postupe krajín V4. Mimoriadny summit zvolal Sobotka ako predstaviteľ Českej republiky, ktorá momentálne V4 predsedá. Šéfovia vlád sa stretnú o 15:00, výsledky summitu sa očakávajú podvečer.

V pondelok po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady Fico prezradil, že by privítal, aby výsledkom summitu bol spoločný postoj krajín V4 k odmietnutiu povinných kvót. Kvóty neprešli na júnovom summite lídrov EÚ. Proti nim sa vtedy postavil Fico spolu so Sobotkom, podľa pondelňajších slov premiéra ostáva tento postoj nemenný.

Premiér na mimoriadnom summite bude postupovať podľa vládou schváleného postupu na riešenie migračnej krízy. V schválenom postupe sa hovorí, že Slovensko bude žiadať otvorenú a komplexnú diskusiu, robustnejšiu zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ zameranú na prevenciu ozbrojených konfliktov a zriadenie bezpečných zón pre utečencov v krajinách pôvodu.

Budeme tiež apelovať na okamžité posilnenie ochrany hraníc, na čo je Slovensko ochotné poskytnúť aj peniaze či expertnú a materiálnu pomoc prostredníctvom agentúry FRONTEX. Rovnako žiadame aj väčší boj proti pašerákom a sme pripravení zlepšiť policajnú a spravodajskú spoluprácu.

Aj keď Slovensko naďalej odmieta zavedenie povinných kvót, v predkladacej správe sa uvádza, že „v rámci Európskej únie nám neostáva veľa spojencov a reálne hrozí, že tlaku zo strany členských štátov, do ktorých migranti smerujú, budeme v poslednej fáze čeliť osamotení“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #summit #krajiny V4 #migračná kríza