Rakúsko: Mŕtvi utečenci v aute sa zadusili ešte v Maďarsku

Desiatky mŕtvych utečencov, ktorých našli minulý štvrtok v aute odstavenom na rakúskej diaľnici A4, sa v nákladnom priestore s najvyššou pravdepodobnosťou zadusili, pričom sa tak stalo ešte na území Maďarska. Potvrdil to Hans Peter Doskozil, náčelník polície v rakúskej spolkovej krajine Burgenland, na ktorej území sa miesto nálezu nachádza.

04.09.2015 14:33 , aktualizované: 16:10
Pandorf,  Rakúsko, imigranti, utečenci Foto: ,
Vyšetrovanie minulotýždňovej tragédie v Rakúsku, kde našli na diaľnici chladiarenské auto so 71 mŕtvymi utečencami, prinieslo zistenie, že tá istá skupina prevádzačov sa snažila o deň neskôr prepašovať do Rakúska ďalších 81 ľudí vo vozidle takmer totožného typu.
debata (5)

Rakúskym vyšetrovateľom sa tiež podarilo zistiť, že medzi 71 obeťami tragédie boli občania Sýrie, Iraku i Afganistanu, zatiaľ sa však nepodarilo zistiť totožnosť ani jednej konkrétnej osoby, uviedol Dozkozil na tlačovej konferencii v Eisenstadte, ktorú prenášala stanica ORF.

Podľa šéfa burgenlandskej polície sa nepodarilo s určitosťou preukázať ani príčinu smrti utečencov – prehliadka chladiarenského vozidla však priniesla zistenie, že nákladný priestor bol vzduchotesný a pri danom objeme a počte ľudí sa predpokladá, že sa zadusili „v krátkom čase“.

Podľa nových zistení prevádzači s utečencami vyrazili na cestu 26. augusta nadránom zo srbsko-maďarskej hranice a po niekoľkohodinovej jazde cez Maďarsko sa dostali na rakúske územie. Chladiarenské auto, ktoré podľa nápisov na skrini pôvodne slúžilo slovenskému potravinárskemu podniku, našli odstavené pri obci Parndorf v Burgenlande nasledujúci deň.

V súvislosti s prípadom zadržali na základe európskych zatykačov vydaných rakúskou prokuratúrou šesť osôb. Podľa informácií, ktoré odzneli na dnešnej tlačovej konferencii, bolo päť podozrivých zadržaných na území Maďarska, pričom sa medzi nimi nachádza taktiež vodič auta. Ďalšieho z údajných členov prevádzačskej skupiny zadržali v Bulharsku.

Po úmrtí 71 utečencov chceli prevádzači prepašovať ďalších 81 ľudí

Vyšetrovanie minulotýždňovej tragédie v Rakúsku prinieslo zistenie, že tá istá skupina prevádzačov sa snažila o deň neskôr prepašovať do Rakúska ďalších 81 ľudí vo vozidle takmer totožného typu.

Desiatky ľudí zatvorených v nákladnom priestore ďalšieho vozidla prevádzačov sa nachádzali v ohrození života podobne ako obete predošlej tragédie, ktoré sa s najvyššou pravdepodobnosťou zadusili, citovala šéfa burgenlandskej polície Hansa Petera Doskozila agentúra APA. Na rozdiel od nich však dokázali počas jazdy vypáčiť dvere, na čo ich prevádzači nechali vystúpiť.

Podľa Doskozila sa tak stalo minulý štvrtok v obci Gols, ležiacej v rovnakom okrese ako Parndorf, kde v ten istý deň našli odstavené auto s mŕtvymi utečencami. Polícia sa o prípade dozvedela po tom, ako médiá zverejnili podobizne podozrivých.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #úmrtie #utečenci