Premiéri V4 odmietli kvóty, považujú ich za neprijateľné

Lídri krajín Visegrádskej štvorky prijali na pražskom summite spoločné vyhlásenie k súčasnej utečeneckej kríze.

04.09.2015 17:40 , aktualizované: 05.09.2015 12:52
Orbán, Sobotka, Kopaczová, Fico Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán, český premiér Bohuslav Sobotka, poľská premiérka Ewa Kopaczová a slovenský premiér Robert Fico pred summitom Visegrádskej štvorky v Prahe.
debata (174)

Český premiér Bohuslav Sobotka o obsahu vyhlásenia informoval na tlačovej konferencii po skončení rokovaní predsedov vlády členských krajín V4, Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska.

Sobotka vyjadril hlbokú ľútosť nad stratou životov počas terajšej migračnej vlny a vyjadril aj podporu Maďarsku, ktoré je z krajín V4 najviac konfrontované s utečeneckou krízou. Český premiér a takisto aj jeho partneri sa zhodli v tom, že migračná kríza nepominie, kým sa neskončia konflikty v Líbyi a Sýrii. Vyhlásil, že kríza je príliš závažná na to, aby ju členské štáty zvládli samé, ale zároveň nie je možné krízu vyriešiť, ak európske inštitúcie nebudú zohľadňovať suverenitu členských štátov EÚ.

Premiér Fico zdôraznil, že prijatý dokument je prejavom solidarity voči všetkým, ktorí to naozaj potrebujú a zopakoval už svoje predošlé vyadrenie, že treba rozlišovať medzi ekonomickými migrantmi a tými, ktorí sú ohrození na živote.

„Za každú cenu chceme chrániť hodnotu Schengenu,“ povedal Fico, ktorý vysvetlil, že ide o ochranu jedného zo základných pilierov Európskej únie, a to slobody pohybu.

Fico tiež vyjadril obavy z nekontrolovaného prílevu migrantov, ktorý prináša riziko príchodu ľudí spojených s rôznymi teroristickými aktivitami. Privítal zámer usporiadať summit Európskej únie a Severnej Afriky, pretože riešenie konfliktov v Sýrii a Líbyii je kľúčovým pre riešenie migračnej krízy. Za mimoriadne dôležité vyzdvihol Fico závery ostatných dvoch summitov EÚ, ktoré zakotvili dobrovoľné prijímanie utečencov. Povinné mechanizmy označil Fico za neprijateľné.

Takisto uviedol, že s týmto postojom pôjdu aj na stretnutie ministrov vnútra šéfovia týchto rezortov krajín V4. Na mimoriadnom summite sa zúčastnil aj minister vnútra Robert Kaliňák a štátni tajomníci rezortov vnútra z Poľska a Českej republiky.

Podľa poľskej premiérky Ewy Kopaczovej Poľsko stojí za hodnotami, za ktoré dlho bojovali. Chcú byť solidárni, ale so solidaritou zároveň prichádza aj zodpovednosť, zdôraznila.

Podľa maďarského predsedu vlády Viktora Orbána sa musíme pýtať otázky, či lídri dokážu zachovať bezpečnosť krajín. „Ak chránime hranice, je zle, ak nechránime hranice, je zle,“ uviedol Orbán s tým, že na stretnutí našiel podporu a ostatných premiérov nazval dobrými priateľmi.

Lídri žiadajú vytvorenie tzv. hotspots

Lídri Európskej únie sa zhodujú, že je potrebné vytvoriť tzv. hotspots. Uvádza sa to aj vo vládou schválenom postupe pre ďalší postup Slovenskej republiky v otázke riešenia migračnej krízy. Takisto o tom hovorí aj spoločné vyhlásenie lídrov krajín Visegradskej štvorky.

Vládou schválený materiál sa odvoláva na závery júnovej Európskej rady. Jedným z riešení migračnej krízy, ktorej Európa čelí, je odlíšiť osoby, ktoré jednoznačne potrebujú medzinárodnú ochranu od tzv. ekonomických migrantov. Preto by mali byť vytvorené zariadenia na identifikáciu, registráciu a odber odtlačkov prstov tzv. kritických vstupných miesť, čiže hotspots.

Podľa spoločnej deklarácie lídrov V4 by hotspots mali byť neoddeliteľnou súčasťou procesu registrácie, dokumentácie a návratu nelegálnych migrantov. „Hotspots musia byť najvyššou prioritou,“ píše sa v deklarácii.

Ako informoval Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, komisia zavádza novú koncepciu problémových oblastí, čiže hotspots, v rámci ktorej Európsky podporný úrad pre azyl, agentúra Frontex a Europol budú pracovať v teréne spolu s členskými štátmi prvej línie (Grécko a Taliansko), aby rýchlo identifikovali a zaregistrovali migrantov a odobrali im odtlačky prstov. Činnosti jednotlivých agentúr sa budú navzájom dopĺňať, uviedol Králik.

Ako ďalej informoval, žiadatelia o azyl budú bezodkladne zaradení do konania o azyle a podporné tímy Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO) budú pomáhať, aby sa žiadosti o azyl spracúvali čo najrýchlejšie. Pokiaľ ide o tých, ktorí ochranu nepotrebujú, napríklad ekonomickí migranti, agentúra Frontex bude asistovať členským štátom pri koordinácii návratu neregulárnych migrantov. Europol a Eurojust budú pomáhať hostiteľským členským štátom pri vyšetrovaní s cieľom rozložiť siete prevádzačov a obchodníkov s ľuďmi.

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Sýria #utečenci #V4 #dobrovoľné prijímanie utečencov