Polícia na gréckom ostrove Lesbos použila proti migrantom obušky

Polícia na gréckom ostrove Lesbos v sobotu večer zabránila približne 500 migrantom v nalodení sa na palubu trajektu Tera Jet smerujúceho do prístavu Pireus neďaleko Atén, pričom pri zásahu proti nim použila aj obušky. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

06.09.2015 14:30
Grécko, utečenci Foto: ,
Migranti na ostrove Lesbos požadovali nalodenie sa na palubu trajektu do prístavu neďaleko Atén. Polícia proti nim zasiahla obuškami.
debata (44)

Polícia uviedla, že migranti nemali doklady potrebné na to, aby mohli opustiť Lesbos plavidlom, na ktorého palube sa už v tom čase nachádzalo 1700 ľudí. Niektorí z nich pri stretoch s príslušníkmi polície utrpeli aj zranenia.

Ostrov Lesbos ležiaci vo východnej časti Egejského mora predstavuje hlavnú bránu do Európy pre desaťtisíce migrantov, utekajúcich z vojnou zasiahnutých krajín, najmä zo Sýrie.

Trajekt, na ktorého palube bude približne 2500 osôb, by mal z ostrova Lesbos do Pirea vyplávať v nedeľu večer, uviedol príslušník miestnej pobrežnej stráže.

Stovky migratov v súčasnosti prespávajú na uliciach lesboskej metropole Mytilini, kam sa po svojej nebezpečnej ceste cez Turecko dopravili z najrôznejších mi­est.

Spomedzi desaťtisícov utečencov, ktorí denne prichádzajú do Grécka, ich požiada o azyl v tejto krajine len veľmi málo. Takmer všetci pokračujú ďalej na sever cez balkánske krajiny Macedónsko a Srbsko, dúfajúc, že sa následne dostanú až do schengenského priestoru v Maďarsku a o azyl budú môcť napokon požiadať v niektorej z bohatších západoeurópskych krajín, napríklad v Nemecku.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci