Turecký premiér kritizuje EÚ kvôli imigrácii, hovorí o ,kresťanskej pevnosti'

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v nedeľu skritizoval "smiešne malú časť" utečencov prijatých Európskou úniou, pričom európsky kontinent označil za "kresťanskú pevnosť". Uviedli to viaceré európske spravodajské agentúry.

07.09.2015 07:47
Ahmet Davutoglu Foto: ,
Ahmet Davutoglu.
debata (41)

Predseda tureckej vlády v rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, ktorý má byť publikovaný v pondelkovom vydaní novín, pripomenul, že Turecko už prijalo viac ako dva milióny utečencov zo Sýrie a Iraku. Dodal, že jeho krajina vytvára „nárazníkové pásmo medzi chaosom a Európou“.

Podľa jeho slov finančný príspevok EÚ určený na podporu úsilia Turecka zvládať starostlivosť o utečencov je nízky. Zároveň skonštatoval, že zo strany EÚ ide skôr o snahy nechať problém utečencov na pleciach Turecka, a obvinil Európanov, že sa snažia vybudovať „kresťanskú pevnosť Európa“.

Takýto prístup je podľa Davutogla v rozpore s európskymi hodnotami a Turecko ako kandidátska krajina na vstup do EÚ si nedokáže predstaviť, že tento prístup má mať podporu väčšiny Európanov. Zároveň spresnil, že je načase, aby krajiny Európy konali spoločne v otázke imigrácie, pričom Ankara je v tomto smere pripravená spolupracovať s jej európskymi partnermi.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #kritika #Turecko #utečenci #migračná kríza