Hollande navrhuje summit k ukrajinskej kríze

Francúzsky prezident François Hollande v pondelok navrhol usporiadať do 27. septembra v Paríži summit k ukrajinskej kríze, ktorého by sa zúčastnili najvyšší predstavitelia Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny.

07.09.2015 08:04 , aktualizované: 12:33
debata (22)

Na pravidelnej polročnej tlačovej konferencii v Paríži zároveň povedal, že situácia na Ukrajine sa upokojila. „Proces postupoval dopredu. V posledných týždňoch sa dosiahol pokrok. Prímerie je takmer dodržiavané,“ povedal podľa agentúr najvyšší francúzsky predstaviteľ.

"Ministri zahraničia spomínaných krajín spolu budú hovoriť v najbližších dňoch a ja navrhujem stretnutia najvyšších predstaviteľov v Paríži pred začiatkom zasadnutia Valného zhromaždenia OSN (28. septembra) s cieľom zhodnotiť proces a viesť ho k zavŕšeniu. Keď bude proces úspešný , podporím odvolanie sankcií proti Rusku, "citoval Reuters Hollanda.

Belgicko podporí summit vo formáte Rusko, Ukrajina, Nemecko a Francúzsko

Belgicko podporuje konanie nového medzinárodného summitu vo formáte Rusko, Ukrajina, Nemecko a Francúzsko. Uviedol to v nedeľu belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders po oficiálnom stretnutí s ukrajinským šéfom diplomacie Pavlom Klimkinom.

Obaja diplomati zhodnotili súčasné vzťahy medzi Bruselom a Kyjevom, pričom Reynders ubezpečil svojho hosťa o podpore Belgicka pre Ukrajinu. Reynders skonštatoval, že na dosiahnutie skutočného pokroku na východe Ukrajiny musia byť zavedené do praxe ustanovenia mierovej dohody Minsk II podpísané vo februári medzi ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom pod záštitou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Tie sa týkajú predovšetkým dodržiavania prímeria na východnej Ukrajine a reformy ukrajinskej ústavy, ktorá by zaručila väčšie právomoci separatistickým oblastiam. Belgicko si vie predstaviť, že nový summit o situácii na východe Ukrajiny by sa mohol konať popri zasadaní Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa začne v polovici septembra v New Yorku. Podľa Reyndersa by nový štvorstranný summit mohol poskytnúť nový impulz pre napĺňanie dohôd Minsk II.

„Najdôležitejšou vecou je skutočné prímerie. Treba tiež pokročiť v reformách na Ukrajine, čo nie je ľahké, a prípadne pripraviť lokálne voľby,“ uviedol Reynders. Upozornil, že v prípade konania týchto volieb treba zaručiť voľný prístup medzinárodným pozorovateľom do všetkých okresov, miest a obcí.

Reynders tiež vyjadril nádej na obnovený dialóg s Ruskom, pretože táto krajina je významným hráčom pri riešení niektorých geopolitických otázok, napríklad pri konflikte v Sýrii alebo rokovaniach o klíme.

Obaja ministri prerokovali aj možnosť vyslania ministerskej misie krajín Beneluxu do Moldavska a na Ukrajinu, pričom Klimkin naznačil, že ukrajinská strana privíta záujem belgických podnikateľov o Ukrajinu. Klimkin sa v pondelok v Bruseli stretne s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #Rusko #Belgicko #summit #Ukrajina #kríza na Ukrajine