Nápor utečencov z Maďarska do Rakúska po víkende zatiaľ ustal

Prílev utečencov z Maďarska do Rakúska po víkendovom nápore, keď maďarsko-rakúske hranice prekročilo cez 14 000 migrantov, zatiaľ ustal. Podľa agentúry AP to v pondelok ráno oznámila rakúska polícia, podľa ktorej posledná skupina 260 utečencov prekonala hranice tesne pred polnocou a zamierila vlakom do Viedne.

07.09.2015 10:25 , aktualizované: 11:22
debata (15)

Na hraničnom priechode Nickelsdorf sa potom obnovila normálna prevádzka. Policajný hovorca Helmut Marban povedal, že sa úrady opäť zamerajú na náhodné kontroly vozidiel najmä v snahe zadržiavať pašerákov ľudí. Zároveň čakajú, či sa príliv ľudí opäť prudko nezvýši.

Zatiaľ nie je jasné, kedy rakúske úrady ukončia mimoriadne opatrenia súvisiace s príchodom migrantov. Z Rakúska do Nemecka, ktoré je väčšinou cieľovou krajinou pre utečencov pochádzajúce najmä zo Sýrie, cez víkend odcestovalo okolo 20 000 utečencov.

V pondelok nemecká strana počíta s príchodom ďalších 2 500, upozornila agentúra Reuters. Z úst niektorých bavorských spolustraníkov nemeckej kancelárky Angely Merkelovej začala cez víkend kvôli množstvu prijímaných utečencov zaznievať na jej adresu kritika.

Maďarský premiér Viktor Orbán v pondelok znovu povedal, že jeho vláda nemôže prijať utečenecké kvóty navrhované Európskou komisiou, a to dovtedy, kým bude vyriešená ochrana vonkajších hraníc Európskej únie. Podľa Orbána by únia mala vytvoriť fond pomoci „tretím krajinám“, ako je napríklad Turecko, aby sa im pomohlo vyrovnať sa na ich územiach s problémom masovej migrácie.

Orbán v prejave pred maďarskými veľvyslancami uviedol, že Maďarsko bude dodržiavať schengenské pravidlá. Povedal, že je v prvotnom záujme EÚ, aby Maďarsko bolo schopné chrániť svoje hranice. Na adresu utečencov takisto povedal, že „nejde o utečencov, ale o prisťahovalcov“.

Orbán vyhlásil, že v 90 percentách členských štátov EÚ sa názory obyvateľov a „politických elít“ rozchádzajú, čo je vážny problém v demokracii. „Demokratický systém z dlhodobého hľadiska nemôže fungovať s týmto vnútorným rozporom,“ povedal.

Vysoký komisár OSN pre utečencov (UNHCR) António Guterres podľa britského denníka The Guardian varoval, že agentúry starajúce sa o utečencov v táboroch v krízových oblastiach sú na pokraji bankrotu a nie sú schopné zabezpečiť základné potreby pre milióny utečencov.

Poukázal najmä na zhoršujúcu sa situáciu v Libanone a Jordánsku, kde je neprijateľný nedostatok potravín a lekárskej starostlivosti pre štyri milióny ľudí, ktorí utiekli zo Sýrie. Preto sa tiež Sýrčania rozhodujú cestovať ďalej na severozápad do Európy. V roku 2010 z krajiny utekalo v priemere 11 000 ľudí denne, v súčasnosti 42 000.

Podľa magazínu Forbes ponúkol egyptský podnikateľ Nagíb Sávíris, že odkúpi od Talianska alebo Grécka ostrov v Stredozemnom mori, aby na ňom umiestnil približne 100 000 až 200 000 utečencov utekajúcich z Afriky alebo Ázie. Prácu by mali zaistenú na vybudovanie potrebnej infraštruktúry, sľubuje majiteľ egyptskej telekomunikačnej firmy Orascom.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rakúsko #Viktor Orbán #utečenci #Nickelsdorf