Hollande varuje pred humanitárnou krízou obrovských rozmerov

Francúzsky prezident François Hollande v pondelok navrhol usporiadať vo Francúzsku medzinárodnú konferenciu k prisťahovaleckej kríze. Na svojej pravidelnej polročnej tlačovej konferencii oznámil, že Francúzsko prijme 24 000 migrantov v nasledujúcich dvoch rokoch.

07.09.2015 11:48 , aktualizované: 14:26
Francois Hollande, francúzsky prezident Foto:
Francúzsky prezident Francois Hollande.
debata (28)

„Krízu vyvolanú prílivom migrantov v Európskej únii je možné zvládnuť. Európska komisia navrhne rozdeliť medzi krajiny EÚ 120 000 utečencov v nasledujúcich dvoch rokoch. Pre Francúzsko to bude znamenať 24 000 osôb. Urobíme to,“ vyhlásil podľa AFP Hollande.

Európska komisia v stredu požiada členské štáty EÚ, aby si urýchlene rozobrali 120 000 ďalších utečencov. Francúzsko ich má podľa návrhu prijať 24 031 a Nemecko 31 443, spresnila AFP. Ide podľa komisie o to uľahčiť situáciu krajinám v „prvej línii“ ako je Taliansko, Maďarsko a Grécko.

Hollande vyhlásil, že prijať tých, ktorí utekajú pred vojnou, je povinnosť a Francúzsko je pripravené splniť ju. Dodal, že s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou sa dohodli na mechanizme, podľa ktorého budú utečenci rozdeľovaní po Európe.

Dohoda bude 14. septembra predmetom rokovania ministrov vnútra členských krajín EÚ. Merkelová v súvislosti s ňou spresnila, že „tí, ktorí prichádzajú výlučne z ekonomických dôvodov, nebudú môcť rátať s trvalou ochranou a budú musieť prijímajúcu krajinu opustiť“.

Na pravidelnej štvrťročnej tlačovej konferencii v Paríži Hollande odhadol, že vo Francúzsku tento rok požiada o azyl asi 60 000 ľudí, čo je „prakticky stabilné číslo“. Dodal však, že Francúzsko „pri ňom“ nemôže zostať, keďže susedné Nemecko prijme 800 000 migrantov. Uviedol, že v mene princípu solidarity je Francúzsko v najbližších týždňoch pripravené prijať "niekoľko stoviek – až tisíc – migrantov, ktorí v uplynulých dňoch pricestovali do Nemecka cez Maďarsko.

Hollande súčasne varoval pred „humanitárnou krízou obrovských rozmerov“, ak v krajinách pôvodu migrantov alebo v tranzitných štátoch nevzniknú prijímacie centrá pre utečencov. Za stály a mandatórny systém prerozdeľovania žiadateľov o azyl v Európe sa dnes vyslovil aj švédsky premiér Stefan Löfven, podľa ktorého Európa čelí „kríze zodpovednosti, nie utečeneckej kríze“.

Dodal, že túto otázku nastolí na rokovaniach s lídrami Nemecka a Rakúska, ktoré v posledných dňoch prijali tisíce utečencov zo Sýrie a Iraku, kým iné štáty EÚ nereagovali na výzvy prijať kvóty stanovujúce pre ne počty utečencov.

Švédsky premiér informoval, že kvótu 20 000 presídlených z krajín mimo EÚ, ako bolo stanovené v júni, by jeho krajina chcela zvýšiť na 100 000. Vyjadril tiež nádej, že k zodpovednosti sa prihlásia aj ďalší európski lídri a krajiny. O Maďarsku sa však vyjadril, že patrí k tým štátom, ktoré sa zodpovednosti snažia vyhnúť.

V rámci návrhu 10-bodového plánu na reformu politiky EÚ voči utečencom Švédsko presadzuje, aby EÚ schválila efektívny program, ako humánne vracať ľudí, ktorých žiadosti o azyl boli zamietnuté. Okrem toho by EÚ podľa Švédska mala byť aktívnejšia v úsilí pomôcť riešiť konflikty, ktoré vedú k utečeneckým vlnám.

Löfven dodal, že jeho krajina podporuje zoznam bezpečných krajín aj premisu, že migrantom, ktorí odtiaľ prichádzajú, nebude môcť byť udelený azyl, lebo sú považované za stabilné. Agentúra Reuters spresnila, že vlani vo Švédsku kladne vybavili len tri percentá žiadostí o azyl podané ľuďmi zo západného Balkánu.

V rámci vnútornej politiky chce švédska vláda preložiť zákon, na základe ktorého budú všetky obce a mestá v krajine povinné prijať žiadateľov o azyl, keďže to podľa Löfvena bude „národná povinnosť“.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #utečenci #Francois Hollande #konferencia