Rusko netají dodávky zbraní do Sýrie, popiera aktívnu účasť v bojoch

Rusko nikdy netajilo dodávky zbraní Damasku na boj proti terorizmu, čo uviedol aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v telefonickom rozhovore so svojím americkým kolegom Johnom Kerrym. Povedala to v pondelok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia. Hovoriť o ruskej účasti v boji je však "predčasné". Grécko v pondelok oznámilo, že Atény dostali žiadosť od Spojených štátov, aby ruským lietadlám prevážajúcim náklad do Sýrie nedovolili využívať grécky vzdušný priestor. Grécka diplomacia teraz žiadosť skúma, potvrdil jej hovorca.

07.09.2015 12:10 , aktualizované: 14:18
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
debata (105)

„Počas telefonického rozhovoru si Kerry upresňoval situáciu s ruskou pomocou sýrskej vláde v boji s teroristami,“ povedala novinárom hovorkyňa Marija Zacharovová. „Lavrov potvrdil, že takáto pomoc bola a je poskytovaná a že ruská strana nikdy neskrývala, že dodáva vojenskú techniku ​​sýrskej vláde na boj s terorizmom,“ dodala.

Kerry v sobotňajšom telefonáte Lavrovovi vyjadril predovšetkým obavy Američanov vyvolané správami o zapojení Ruska do konfliktu v Sýrii. To by podľa USA mohlo ešte viac vyhrotiť konflikt, viesť k väčšej strate nevinných životov, zvýšiť množstvo utečencov a navyše by mohol hroziť konflikt s koalíciou vedenou Spojenými štátmi.

Lavrov podľa svojej hovorkyne upozornil Kerryho na vyjadrenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že „hovoriť o ruskej účasti v boji je zatiaľ predčasné“. O údajných ruských úderoch proti organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii v posledných dňoch informovali niektoré zahraničné médiá. Kerry s Lavrovom sa zhodli, že debaty o sýrskom konflikte budú pokračovať tento mesiac v New Yorku počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

Médiá minulý týždeň citovali nemenovaných amerických predstaviteľov, podľa ktorých sa zvyšujú ruské vojenské aktivity v Sýrii a Moskva tak rozširuje svoju podporu režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Západné zdroje tvrdia, že Rusi nedávno rokovali o novej taktike s Iránčanmi, ktorí majú v Sýrii taktiež svojich vojakov.

Dohodli sa na tom, že urobia všetko, aby udržali Asada pri moci a aby zamedzili šíreniu vplyvu Islamského štátu a ďalších islamských radikálov do postsovietskych moslimských štátov. Putin v piatok vo Vladivostoku povedal, že Rusko podniká kroky na vytvorenie medzinárodnej koalície pre boj s terorizmom; hovoriť o priamej účasti ruskej armády v boji proti Islamskému štátu je ale „zatiaľ predčasné“.

Možnosť spoločného postupu proti extrémistom šéf Kremľa konzultoval s americkým prezidentom Barackom Obamom. Putin tiež povedal, že sýrsky prezident Bašár Asad je ochotný usporiadať predčasné parlamentné voľby a podeliť sa o moc s časťou opozície.

Francúzsko zvažuje začatie náletov na pozície radikálov

Francúzsky prezident Francois Hollande v pondelok v Paríži oznámil, že francúzske lietadlá v utorok začnú s prieskumnými letmi nad Sýriou a zvažuje sa aj začatie náletov na pozície islamistických radikálov v tejto krajine.

Ako informovala televízia France24, Hollande súčasne vyhlásil, že „by bolo nekonzistentné a nerealistické“ vyslať do Sýrie aj francúzske pozemné jednotky. Hollande na tlačovej konferencii vysvetlil, že o začatie prieskumných letov požiadal ministerstvo obrany v súvislosti s tým, že sa objavili dôkazy o plánovaní teroristických útokov zo Sýrie, a to vo viacerých krajinách, najmä však vo Francúzsku.

USA žiada Grécko, aby nedovolila ruským nákladným lietadlám využívať jeho vzdušný priestor

Američania požiadali Grékov, aby Rusom nedovolili lietať do Sýrie cez grécky vzdušný priestor. Žiadosť z Washingtonu v pondelok potvrdil hovorca gréckeho ministerstva zahraničia, teraz ju vraj Atény skúmajú.

Ruský server RIA Novosti však už skôr s odvolaním sa na nemenovaný diplomatický zdroj napísal, že Gréci americkú žiadosť odmietli. Vzťahy medzi Aténami a Moskvou sa v posledných mesiacoch zlepšili.

Teraz už bývalý predseda gréckej vlády Alexis Tsipras uskutočnil v nedávnom čase dve cesty do Ruska a v druhej polovici júna hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o možnosti dodávok gréckej poľnohospodárskej produkcie do Ruska.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Sýria #john kerry #Sergej Lavrov